Bloedwaarde voorspelt menopauze

nieuws De leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen is te voorspellen. Door het meten van het hormoon AMH (Anti-Müllers Hormoon)in het bloed van vrouwen, kan berekend worden hoe lang zij vruchtbaar zijn en wanneer de menopauze begint. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
De onderzoekers volgden 257 gezonde vrouwen gedurende elf jaar. Er werd gekeken naar het hormoon AMH en de start van de menopauze. Er bleek een sterk verband te zijn. Zo sterk zelfs dat de start van de overgang aan de hand van het hormoon kan worden voorspeld.

Normaal gesproken belanden vrouwen tussen hun veertigste en zestigste in de overgang. Zo’n tien jaar daarvoor zijn ze niet langer vruchtbaar meer. Met deze leeftijdsspecifieke AMH-waarde kan het einde van de vruchtbaarheid van de individuele vrouw worden ingeschat met een marge van enkele jaren. Vrouwen waarvan voorspeld is dat ze vroeg onvruchtbaar zullen worden, kunnen ervoor kiezen om hun eicellen in te vriezen. Op die manier kunnen ze via IVF alsnog kinderen krijgen, als blijkt dat spontaan zwanger worden niet meer lukt.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram