Speciale melk voor peuters niet nodig

123-gezin-eten-melk-kind-ouders-170_07.jpg

nieuws Peuters kunnen net zo goed gewone melk drinken als speciale opgroei- of peutermelk. Dat zegt de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. Voor kinderen tussen 1 en 3 jaar voegt speciale melk bij een gezond eetpatroon niets toe. Opgroeimelk is in tegenstelling tot zuigelingenvoeding en opvolgmelk niet gebonden aan specifieke EU-regels. De Europese Commissie overweegt in nieuwe wetgeving voorwaarden te stellen aan dergelijke producten.

Het EFSA stelt wel vast dat peuters in sommige Europese landen te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen. Het gaat om vitamine D, ijzer en omega-3-vetzuren. Maar dit hoeft niet opgelost te worden met speciale melk.

De volgende adviezen zorgen ervoor dat peuters genoeg vitamine D, ijzer en omega-3-vetzuren binnenkrijgen zónder peutermelk:
• Geef peuters tot 4 jaar elke dag 10 microgram extra vitamine D.

• Kleine kinderen krijgen voldoende goede vetten binnen als u elke dag de boterhammen besmeert met halvarine of margarine. Koop daarbij smeersels die rijk zijn aan omega-3-vetzuren.

• Zorg dat er genoeg vlees of vleesvervangers op tafel staan. Hierin zit namelijk ijzer. Het lichaam neemt ijzer beter op als u het eet in combinatie met een bron van vitamine C, zoals een stuk fruit.

• Vanaf 1 jaar heeft een kind ongeveer 300 milliliter aan melkproducten per dag nodig en 10 gram kaas. Dat zijn bijvoorbeeld 2 bekertjes melk, 1 bakje magere yoghurt en een halve plak kaas. Melk is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere melk en andere melkproducten zonder toegevoegd suiker.

• Als u toch een keer peutermelk koopt, let dan op de calorieën. Sommige soorten peutermelk bevatten namelijk meer calorieën dan halfvolle en magere melk.


Laatst bijgewerkt: januari 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram