Beschermt melk tegen diabetes?

nieuws Een recente studie van Lund University bij ruim 27.000 Zweden bevestigt dat melk en melkproducten het risico op diabetes type 2 helpt verlagen. De studie werd voorgesteld op het jaarcongres van de Europese Diabetesvereniging (EASD).

Verschillende epidemiologische studies hebben de voorbije jaren vastgesteld dat de inname van melk en melkproducten geassocieerd is met een verlaagd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Zo stelde een recente overzichtstudie een lager risico op diabetes type 2 vast naarmate de algemene inname van zuivel en van magere melkproducten (tot 300-400 g per dag) toenam alsook die van kaas (tot ongeveer 50 g per dag). Uit een andere overzichtsstudie uit 2013 bleek eveneens dat de consumptie van zuivel in het algemeen, van magere zuivelproducten en van kaas geassocieerd was met een verlaagd risico op diabetes. De algemene inname van zuivel en die van magere melkproducten waren geassocieerd met respectievelijk 6 % en 12 % minder risico op diabetes type 2 per 200 g consumptie per dag. De sterkste risicoverlaging trad op bij innames tot ongeveer 200 g per dag voor zuivel in het algemeen en van 300 g per dag voor magere zuivel (zie hierover: www.milknutritiousbynature.eu/benl).

Verrassend in de nieuwe Zweedse studie is wel dat vooral volle melkproducten de kans op diabetes type 2 zouden verlagen. Bij magere melkproducten werd dit gunstige effect niet vastgesteld.
De studie analyseerde de voedingsgewoonten van 27.000 Zweden tussen 45 en 74 jaar die gedurende 14 jaar werden opgevolgd. Bij het begin van de studie had niemand diabetes. In de loop van de studie werd bij 2.860 personen type 2 diabetes vastgesteld. Daarbij constateerden de onderzoekers dat personen die veel vetrijke melkproducten consumeerden (8 of meer porties per dag) tot 23% minder kans hadden om diabetes te krijgen in vergelijking met mensen die maximaal 1 portie per dag aten.
De onderzoekers vermoeden dat sommige types van vet in melkproducten, zoals trans-palmitoleaat en fytaanzuur, de gevoeligheid van het lichaam voor insuline verbetert.

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram