Waarop letten bij aankoop van een elektronische bloeddrukmeter?

123-electr-RR-meter-bloeddruk-04-18.jpg

nieuws

Als u zelf uw bloeddruk thuis gaat controleren, is het van belang dat u een goede automatische elektronische bloeddrukmeter aanschaft. Er zijn verschillende bloeddrukmeters te koop. Niet alle bloeddrukmeters geven echter een betrouwbaar resultaat.
In de apotheek of een thuiszorgwinkel kunt u terecht voor meer informatie.

1. Bij voorkeur een bovenarmmeter
Er zijn drie soorten elektronische bloeddrukmeters voor thuisgebruik: vinger-, pols- en bovenarmmeters. 

• De bloeddrukmeters met een op te blazen manchet rond de bovenarm zijn het meest betrouwbaar en nauwkeurigst. De manchet moet de geschikte maat hebben of aanpasbaar zijn: een manchetmaat van 12 × 18 cm voor een kleine volwassene of kind met een armomtrek van minder dan 23 cm, een standaard volwassenenmanchet (12 × 26 cm) voor een armomtrek tot 33 cm en tenslotte een manchet van 12 × 40 cm voor een armomtrek tot 50 cm. Een te grote of te kleine manchet leidt tot respectievelijk te lage of te hoge waarden.

• Bij polsbloeddrukmeters is het van zeer groot belang om de pols op de juiste hoogte te houden, ter hoogte van het hart. In de praktijk blijkt dat mensen dit zeer vaak verkeerd doen. Bloeddrukmeters met een manchet voor de bovenarm hebben dit probleem niet.

• De vingermeters worden niet aangeraden vanwege niet voldoende betrouwbaar. Het is niet duidelijk in welke mate de resultaten van deze metingen in verhouding staan tot de metingen ter hoogte van de bovenarm. Bovendien is het resultaat ook afhankelijk van de preciese houding van de arm. 

• Toepassingen (apps) waarbij uw bloeddruk wordt gemeten door de vinger op de camera van uw smartphone te plaatsen, of door een optisch signaal (photo-plethysmografische bloeddrukmeting) zijn absoluut niet betrouwbaar. 

2. Gevalideerd toestel
Elke bloeddrukmeter moet een CE-markering hebben. Dat betekent dat het apparaat getest is op veiligheid. Maar CE is geen keurmerk voor betrouwbaarheid. 

Betrouwbaarheid wordt getest door Dabl, een organisatie die werkt met internationale protocollen. Op de website van Dabl (Engelstalig) vindt u een lijst met testresultaten van de diverse types. Kies een bovenarmmeter uit de groene categorie. Niet al de hier vermelde bloeddrukmeters zijn evenwel bij ons verkrijgbaar.

Ook op de website van de British Hypertension Society (BHS) vindt u een overzicht van elektronische bloeddrukmeters die voldoen aan de internationale normen. U kunt hier ook selecteren op prijs. 

3. Bij voorkeur met geheugen
De voorkeur gaat naar een toestel ‘met geheugen’ (registratie van bloeddrukwaarden met optie afdrukken of overdracht van gegevens). Een groot aantal bloeddrukmeters beschikt over een intern geheugen welke het mogelijk maakt om gegevens op te slaan en dat zelfs voor meerdere personen. 
Verder is het mogelijk via speciale software om de bloeddrukmeter aan te sluiten op een computer of uw smartphone. 

4. Laten controleren
Aangeraden wordt om het aangekochte toestel mee te nemen naar uw huisarts en te controleren of uw eigen meter dezelfde waarden geeft als die van de arts. Komt hier een heel andere waarde uit? Laat dan de bloeddrukmeter door de leverancier nakijken.
Nadien verdient het aanbeveling om een dergelijke test om de twee jaar te herhalen. 


Bronnen
www.ntvg.nl/artikelen/praktische-vragen-bij-het-zelf-meten-van-de-bloeddruk/volledig

https://belhyp.be/wp-content/uploads/2016/01/TvG_Thuisboeddrukmeting.pdf


www.bloeddrukmeter.be


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram