Witloof voorkomt spierkramp bij gebruikers maagzuurremmers

123-groent-witloof-12-15.jpg

nieuws Veel mensen gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Die kunnen een ernstig magnesiumtekort veroorzaken, wat pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken. Uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen blijkt dat dit tekort voorkomen kan worden door inulinevezels uit witloof toe te dienen.

Magnesiumtekort
In een onderzoek met 200 mensen die maagzuurremmers gebruiken, bleek dat 13% van hen een magnesiumtekort had dat klachten als spierkrampen en vermoeidheid veroorzaakte. Het probleem bij een magnesiumtekort is dat u lang geen symptomen hebt en daardoor gebruiken mensen het vaak langdurig. Daarnaast wordt het niet standaard gemeten bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk om vroegtijdig op te sporen want een magnesiumtekort speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de ontwikkeling van diabetes.

Witloof
Het onderzoek keek daarnaast naar een mogelijke behandeling voor patiënten met een verstoorde mineralenhuishouding door gebruik van omeprazol.
In een muizenstudie werd aangetoond dat de voedingsvezel inuline, die onder andere in witlof zit, de zuurgraad in de darm verlaagt waardoor het magnesium beter op kan nemen.

Daarnaast werd gekeken naar het effect van inuline bij tien patiënten met een magnesiumtekort. Zij namen de voedingsvezel tegelijkertijd met voedsel, zoals yoghurt, in. Bij de patiënten zorgde 14 dagen gebruik van de voedingsvezel voor een herstel van de magnesiumconcentratie in het bloed, terwijl de groep gewoon doorging met het gebruik van de maagzuurremmer. De patiënten gaven aan minder klachten zoals vermoeidheid en spierkrampen te hebben.

Laatst bijgewerkt: april 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram