Welke geneesmiddelen bij astma en COPD?

123-man-astma-inhalatie-medic-12-18.png

nieuws

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeit (RIZIV) heeft vier brochures gepubliceerd over het goed gebruik van geneesmiddelen bij de behandeling van astma en COPD. Daarin worden de wetenschappelijke aanbevelingen voor de behandeling van astma en COPD vertaald naar het grote publiek.
U kunt de brochures downloaden op de website van het RIZIV.

Astma
Bij astma is er meestal een chronische ontsteking van de luchtwegen waardoor die heftig kunnen reageren op prikkels. De spiertjes in de luchtwegen trekken samen en het slijmvlies aan de binnenkant zet uit. Gevolg is een vernauwing die de ademhaling bemoeilijkt.

Astma begint meestal in de kinderjaren, maar kan ook op volwassen leeftijd de kop opsteken.
De ernst en het verloop van de ziekte is wisselend, van af en toe een piepende ademhaling tot zware beperkingen door ademgebrek. Genezen kan niet, de klachten onder controle houden wel.

Geneesmiddelen zijn nodig, maar hun goede werking hangt ook af van andere meer algemene maatregelen die ook bijdragen tot het onder controle houden van de ziekte. Die pijlers bestaan uit het stoppen met roken, een gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en het mijden van prikkels. Geneesmiddelen helpen de klachten onder controle te houden, verminderen de kans op ernstige aanvallen en verbeteren de levenskwaliteit. Het maakt een groot verschil of u de medicatie correct gebruikt of niet.

COPD
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een longziekte waardoor men het alsmaar moeilijker heeft om vrij te ademen. Oorzaak hiervan is de aantasting van de luchtwegen door een chronische ontsteking. De door COPD veroorzaakte longschade kan niet worden hersteld en verergert meestal geleidelijk over tijd. Genezen kan niet, de klachten verlichten en de progressie vertragen wel.

Geneesmiddelen zijn nodig, maar hun goede werking hangt ook af van andere meer algemene maatregelen die ook bijdragen tot het onder controle houden van de ziekte. Die pijlers bestaan uit het stoppen met roken, een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Met geneesmiddelen kan men de klachten verminderen en de evolutie van de ziekte afremmen. Het maakt een groot verschil of u de medicatie correct gebruikt of niet.

Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram