Borstkanker dodelijker op oudere leeftijd

nieuws In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, overlijden oudere vrouwen vaker aan hun borstkanker. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen waarom oude vrouwen vaker overlijden aan hun borstkanker. Misschien is er sprake van onderbehandeling – ouderen krijgen bijvoorbeeld veel minder vaak chemotherapie voorgeschreven. In de studie ondergingen alle vrouwen chirurgie, maar slechts de helft van de vrouwen boven 75 werd ook bestraald en nauwelijks 5 % kreeg chemotherapie. Bij vrouwen onder 65 jaar greeg 75% radiotherapie en 51% chemo.

Een andere mogelijkheid is dat het oudere lichaam minder goed in staat is om de strijd met de kanker aan te gaan, vanwege bijkomende ziekten en een zwakkere afweer. Als bekend is waarom ouderen vaker sterven aan borstkanker, kan bepaald worden of het zinnig is vaker chemotherapie voor te schrijven of juist in te zetten op verbetering van de algehele lichamelijke conditie.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram