Borstkanker dodelijker op oudere leeftijd

Laatst bijgewerkt: maart 2012

nieuws In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, overlijden oudere vrouwen vaker aan hun borstkanker. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen waarom oude vrouwen vaker overlijden aan hun borstkanker. Misschien is er sprake van onderbehandeling – ouderen krijgen bijvoorbeeld veel minder vaak chemotherapie voorgeschreven. In de studie ondergingen alle vrouwen chirurgie, maar slechts de helft van de vrouwen boven 75 werd ook bestraald en nauwelijks 5 % kreeg chemotherapie. Bij vrouwen onder 65 jaar greeg 75% radiotherapie en 51% chemo.

Een andere mogelijkheid is dat het oudere lichaam minder goed in staat is om de strijd met de kanker aan te gaan, vanwege bijkomende ziekten en een zwakkere afweer. Als bekend is waarom ouderen vaker sterven aan borstkanker, kan bepaald worden of het zinnig is vaker chemotherapie voor te schrijven of juist in te zetten op verbetering van de algehele lichamelijke conditie.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram