UZ Gent zoekt dringend spermadonoren

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Het Labo voor Andrologie van het Universitair Ziekenhuis in Gent en de UGent kampt al geruime tijd met een nijpend tekort aan spermadonoren. In de 30 jaar dat het labo bestaat, meldden zich gemiddeld 10 donoren per jaar. Dat cijfer zou tot
minstens 50
moeten stijgen om te kunnen beantwoorden aan de toenemende vraag. Steeds meer alleenstaanden, lesbische koppels (samen 20%) en paren bij wie de man onvruchtbaar is (overige 80%) zien in spermadonatie dé oplossing voor hun onvervulde kinderwens. De zaadcellen van één donor kunnen dienen om maximum zes verschillende vrouwen te bevruchten.

Spermadonatie zit vandaag nog te veel in een taboesfeer, omdat het zowel door de donor als door zijn partner bijna systematisch geassocieerd wordt met vaderschap. Onterecht, want de Belgische wetgeving garandeert absolute anonimiteit voor de donor en dat voor, tijdens en na de donatie. Ook de acceptor of ontvanger blijft in alle gevallen voor de donor onbekend. Die gewaarborgde anonimiteit geldt niet in alle Europese landen, waardoor het Gentse labo ook steeds meer aanvagen krijgt uit bijvoorbeeld Nederland.

De medewerkers van het Gentse universitaire labo pleiten voor een federale promotiecampagne die spermadonatie uit de taboesfeer moet halen; het huidige tekort treft overigens ook andere spermabanken in ons land: “Eigenlijk verschilt een spermadonor in niets van een orgaandonor en dat beseft onze doelgroep te weinig. In principe zouden ze dezelfde motivatie moeten hebben, nl. een stukje van zichzelf weggeven om anderen te helpen, zonder dat er na de donatie nog verdere verantwoordelijkheden moeten opgenomen worden. Het is een maatschappelijk engagement, zeg maar”, zegt dr. Guy T’Sjoen, androloog in het UZ Gent.

Er gelden specifieke selectiecriteria voor spermadonoren. Zo moeten de mannen tussen 18 en 40 jaar oud zijn en in goede gezondheid verkeren; studenten zijn daarbij een belangrijke doelgroep. Hun medische voorgeschiedenis en fysieke kenmerken worden nauwgezet bijgehouden om een correcte medische ‘matching’ te kunnen uitvoeren tussen donor en ontvanger. Uiterlijke kenmerken zoals huids-, haar- of oogkleur en gestalte spelen geen beperkende rol; ze worden in het labo wel onderling afgestemd tussen donor en ontvanger.
Elk zaadstaal van een kandidaat-donor wordt onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles (bv. aantal zaadcellen, beweeglijkheid, enz.). Bij een gunstig resultaat wordt een bloedafname gepland die 6 maanden later herhaald wordt om na te gaan of de algemene gezondheidstoestand van de potentiële donor goed bleef. Een spermadonatie houdt geen risico’s in en wordt niet vergoed.
Meer informatie over spermadonatie is te vinden op www.infertiliteit.net <http://www.infertiliteit.net/> of in het Labo voor Andrologie van het UZ Gent via het telefoonnummer 09 332 21 41.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram