Vermageringsoperatie beste optie bij morbide obesitas

123-man-weegsch-obesit-170_11.jpg

nieuws Bariatrische chirurgie is de beste manier om bij ernstige of morbide obesitas (BMI > 40) veel gewicht kwijt te raken. Dit heeft het bijkomende voordeel dat ook de kans op andere aandoeningen die samengaan met overgewicht vermindert. In hoeverre deze bevindingen ook gelden voor mensen met een mindere mate van obesitas is niet bekend. Dat blijkt uit een analyse van de wetenschappelijke literatuur van de onafhankelijke Cochrane Database Systematic Review.

De studie vergeleek 22 onderzoeken over chirurgisch ingrijpen bij obesitas met niet-chirurgische maatregelen. Met een maagband vallen mensen relatief gezien het minste af. Gemiddeld vijf BMI-punten minder dan bij de hstric bypass operaties. Voor extreem obese mensen (BMI > 50) is de bilio-pancreatische derivatie met duodenale switch de effectiefste oplossing. Hierbij wordt de maag verkleind en wordt de dunne darm fors ingekort. Het nadeel van dit type van operatie is de langere verblijfsduur in het ziekenhuis en de ernstiger complicaties.

De onderzoekers vonden geen bewijzen dat bariatrische chirurgie ook zinvol is voor mensen met een lagere BMI dan 40.
Anderzijds blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Clinical Investigation dat een gastric bypass operatie het best gevolgd wordt door een matig intensief oefenprogramma om de gevoeligheid voor insuline te verbeteren en op die manier diabetes te voorkomen. Ondanks drastisch gewichtsverlies na een vermageringsoperatie, blijkt de insuline-gevoeligheid namelijk niet automatisch te normaliseren.

Lees ook: Maagverkleining: voor wie?

Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram