Uitstel obesitaschirurgie tijdens coronacrisis heeft serieuze impact

123_obesitas_overgewicht_2021.jpg

nieuws Tijdens de periodes van lockdown, waarbij niet-dringende ingrepen verplicht werden uitgesteld, kon van tientallen patiënten die op bariatrische chirurgie wachtten, de operatie niet plaatsvinden. Bij meer dan de helft (54%) van deze patiënten nam het lichaamsgewicht toe. Dat staat in een persmededeling die Kliniek Sint-Jan uitstuurde.


Obesitas of zwaarlijvigheid is een aandoening die niet alleen ernstige lichamelijke, maar ook psychische en sociale problemen geeft. Net zoals andere chronisch zieken hebben patiënten een specifieke medische of operatieve behandeling én een opvolging op lange termijn nodig. Bariatrische chirurgie, zoals de gastric bypass, geeft de beste resultaten op lange termijn, maar gezien zo’n operatie als niet-dringend wordt beschouwd, zijn de ingrepen verplicht uitgesteld. Dat heeft zware gevolgen, zo blijkt uit cijfers.

Lees ook: Nieuw medicijn doorbraak in de strijd tegen obesitas

Impact op fysieke en mentale gezondheid
Normaal gezien verliezen patiënten gewicht in de periode voor de operatie, onder meer dankzij persoonlijke voedingsbegeleiding, maar nu was dat slechts bij 30% zo. 16% bleef stabiel en maar liefst 54% kwam in gewicht bij, wat niet alleen de lichamelijke klachten nog vergroot, maar ook psychisch een zware impact heeft. 

“De oorzaken van deze tendens zijn divers, maar houden vaak direct of indirect verband met COVID-19 en de lockdown: een toegenomen sedentaire levensstijl en hyperfagie (overmatige eetlust en onverzadigbaarheid) gelinkt aan verplicht thuisblijven en thuiswerken, de sluiting van de sportscholen, gebrek aan sociaal contact, minder contact met artsen en begeleidende teams enzovoort”, aldus Dr. Julien Mahieu en Dr. Maxime Mairiaux van de dienst digestieve, thoracale en endocriene heelkunde van Kliniek Sint-Jan.

Lees ook: Mijn ervaring met een gastric bypass: Anouk vertelt

Urgent
“Obesitaschirurgie wordt nog steeds door veel mensen gestigmatiseerd, terwijl deze chronische ziekte tot fatale complicaties kan leiden. Daarenboven wordt zwaarlijvigheid algemeen erkend als een slechte prognostische factor voor patiënten met COVID-19. Wij pleiten er dan ook voor om obesitaschirurgie niet langer te zien als niet-urgent”, aldus Mahieu en Mairiaux.

Bronnen:
https://www.klstjan.be 
https://www.gezondheidenwetenschap.be

Lees ook: Leven na obesitaschirurgie

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram