Acute gastro-enteritis kost jaarlijks honderden miljoenen euro’s

123-buikpijn-gastr-08-19.png

nieuws

In België worden jaarlijks meer dan 10 miljoen mensen getroffen door acute gastro-enteritis (diarree, braken enz.), wat een gemiddelde van ongeveer één episode per inwoner per jaar inhoudt. Een nieuwe studie van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano raamt de jaarlijkse kosten van acute gastro-enteritis voor de Belgische economie op een bedrag dat schommelt tussen de 210 miljoen en 1 miljard euro. 

De ziekte leidt tot zo’n 465 000 raadplegingen van de huisarts, 28 000 opnames en 345 sterfgevallen. Bovendien wijzen de resultaten op een jaarlijks verlies van 12 000 levensjaren in goede gezondheid voor de hele bevolking.

De rechtstreekse kosten van gevallen van acute gastro-enteritis lopen op tot een beetje meer dan 112 miljoen euro per jaar. Het grootste deel van dat bedrag gaat naar medische kosten die verband houden met raadplegingen van de huisarts, ziekenhuisopnames en geneesmiddelen. De onrechtstreekse kosten, ten gevolge van de daling van de productiviteit, zijn moeilijker te becijferen. De meest voorzichtige ramingen houden het bij een jaarlijks bedrag van nagenoeg 100 miljoen euro dat echter zou kunnen oplopen tot meer dan 1 miljard euro. In totaal zouden de kosten van acute gastro-enteritis in België jaarlijks tussen de 210 miljoen en een beetje meer dan 1 miljard euro kunnen schommelen.

Gevallen van acute gastro-enteritis zijn vooral toe te schrijven aan voedselintoxicaties en nauw contact met besmette personen (bijvoorbeeld op school, op het werk, in verzorgingsinstellingen enz.). 

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram