Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Waarom je niet moet overdrijven met joggen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Meer dan drie keer per week hardlopen is net zo ongezond als niet sporten. Dat blijkt uit een langetermijnstudie in Denemarken, waarbij meer dan duizend joggers gedurende twaalf jaar werden gevolgd.
Drie keer per week, op een gematigd tempo en in totaal niet meer dan 2,4 uur: zo vaak mag je volgens een Deense studie van het Copenhagen Frederiksberg Hospital joggen, wil je er de maximale gezondheidsvoordelen van plukken.

De Heart Study van het Kopenhaagse ziekenhuis, die werd gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, bestudeerde gedurende 12 jaar 1098 gezonde joggers en 413 gezonde proefpersonen met een zittende levensstijl. De onderzoekers stelden 28 overlijdens vast bij de joggers en 128 bij de deelnemers met een zittende levensstijl. Over het algemeen hadden de joggers een lagere bloeddruk en body mass index.

De studie, waarin van alle proefpersonen de jogfrequentie, het aantal uur joggen per week en de vermoede loopsnelheid werden bijgehouden, leidde echter tot een opmerkelijke vaststelling: wie superintensief en op hoog tempo jogt, loopt net zo veel kans op vervroegd overlijden als wie niet jogt. De hoogste levensverwachting is voorbehouden voor de gematigde groep joggers. Een uur tot twee uur 24 minuten per week joggen met een optimale frequentie van drie keer per week werd immers gelinkt aan het laagste sterftecijfer.

‘Wordt er gedurende decennia op een te fanatiek niveau gesport, dan kan dat tot hart- en vaataandoeningen lijden. Is het de bedoeling om je levensverwachting te verhogen, dan is drie keer per week op een gematigd tempo joggen de beste strategie. Vaker joggen is niet alleen onnodig, het kan zelfs schadelijk zijn’, laat onderzoeker Peter Schnohr weten.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150205_01512533


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram