70 procent van longkankers in vroeg stadium ontdekt in proefbevolkingsonderzoek

nieuws De onderzoekers van het grootschalige proefbevolkingsonderzoek op longkanker - het zogenoemde NELSON (Nederlands Leuvens Longkanker) screeningsonderzoek – hebben ontdekt dat 70% van de longkankers in een zeer vroeg en goed behandelbaar stadium kunnen opgespoord met behulp van een multi-slice CT scan . Deze techniek kan longkanker opsporen nog voordat er klachten zijn. 16.000 personen nemen deel aan het onderzoek. Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen de (Universitair) Medische Centra in Utrecht, Groningen, Leuven, Haarlem en Rotterdam.
Longkanker is de meest voorkomende doodsoorzaak als gevolg van kanker in Nederland. Vaak is longkanker op het moment dat het ontdekt wordt al uitgezaaid naar andere delen van het lichaam en daardoor in 80% van de gevallen niet meer te opereren. Jaarlijks overlijden in Nederland 6.500 mannen en 2.300 vrouwen aan deze ziekte.
Het wetenschappelijke bevolkingsonderzoek is gestart in september 2003. Ruim 650.000 mannen en vrouwen tussen 50 en 75 jaar in de regio’s Groningen, Drenthe, Utrecht, Haarlem, Amstelveen en Leuven hebben een vragenlijst toegestuurd gekregen over onder andere hun rookgedrag met het verzoek deze ingevuld te retourneren. Op grond van de antwoorden zijn mensen met een verhoogd risico op longkanker geselecteerd om deel te nemen aan het onderzoek. Uiteindelijk hebben 16.000 personen besloten mee te doen. Aan de deelnemers die roken wordt ook een Stoppen-met-Roken advies gegeven. Veel van de 8.000 deelnemers, die voor een CT scan geselecteerd zijn, hebben inmiddels de eerste screeningsronde gehad en zullen binnenkort worden opgeroepen voor de tweede screening. De andere helft (8.000) van de deelnemers vormt de controlegroep. Naar verwachting kan rond 2010 een definitieve uitspraak worden gedaan over het nut van deze screening.

Het NELSON onderzoek is het enige grootschalige proefbevolkingsonderzoek op longkanker in Europa en heeft door zijn unieke opzet wereldwijde belangstelling. De nieuwe CT techniek zou een belangrijke rol in de bestrijding van longkanker kunnen gaan spelen.
www.nelsonproject.nl


Laatst bijgewerkt: april 2021
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram