Omgaan met liefdesverdriet

nieuws Eerst kom je in de ontkenningsfase: je hebt moeite om te accepteren dat je partner er niet meer voor je is en je bent ontroostbaar. Daarna volgt de wanhoopsfase: je voelt je depressief, denkt dat je nooit meer over de breuk heen komt en hebt nergens meer zin in. Uiteindelijk volgt de onthechtingsfase: langzaam aan maak je je los van je ex en begin je de diepe emotionele band die er tussen jullie was door te knippen. Het proces van onthechten is een pijnlijk proces. Net zoals je aan de ander hechten tijd kost, kost ook onthechten tijd, ook al had je nog zoveel ruzie met elkaar, en weet je rationeel gezien wel dat het beter is dat jullie uit elkaar zijn.

Accepteer dat je je een poos ongelukkig voelt. Besef dat het ook weer over gaat.
Praat over je gevoelens, met je vrienden of met iemand die je goed kunt vertrouwen. Dat lucht op, en je voelt je minder eenzaam.
Zoek contact met anderen. Ook als je er eigenlijk geen zin in hebt. Bel je vrienden op, ook al sprak je ze de laatste tijd niet meer zo vaak.
• Zoek naar leuke dingen om te doen. Trek erop uit, of zoek een nieuwe hobby. Of pak een oude hobby opnieuw op.
• Doe dingen die je een goed gevoel over jezelf geven. Geef bij voorbeeld je kamer een opknapbeurt. Of geef jezelf een opknapbeurt, ga naar de kapper, of ga met een vriend(in) de stad in en koop wat leuks voor jezelf.
Vermijd situaties of dingen die extra pijnlijk voor je zijn. Ga dus niet die foto's bekijken van toen alles nog goed was. En draai niet "jullie" muziek als je weet dat je helemaal akelig zult worden van de herinneringen. Dat komt later wel weer.
• Aarzel niet om hulp te zoeken als je merkt dat je er alleen niet uitkomt. Praat er eens over met iemand die je goed kunt vertrouwen; je ouders bij voorbeeld, of de ouders van een vriend(in). Het kan ook iemand van school zijn. Maar blijf er niet alleen mee rondlopen.
• Stort je niet hals over kop in een andere relatie. De verleiding kan groot zijn, want je wilt je niet eenzaam voelen. En misschien wil je je ex laten merken dat je wel degelijk nog aantrekkelijk bent voor anderen.
• Ga je verdriet niet gebruiken als een middel om aandacht te krijgen van je omgeving of om je ex zich schuldig te laten voelen.
• Zoek geen troost in alcohol of andere drugs. Je kunt je gevoelens een poosje verdoven, maar de volgende ochtend zijn ze er weer. Je gaat je uiteindelijk enkel maar slechter voelen.
• Ga je ex niet idealiseren, maar ga ook niet jezelf wijsmaken dat hij of zij niet de moeite waard was om van te houden.
Maak je zelf geen verwijten, dat je niet de moeite waard bent, of dat je dingen verkeerd hebt gedaan. Soms gaan relaties nu eenmaal uit, dan komen vraag en aanbod niet meer bij elkaar. Besef dat je op de waarom-vraag vaak geen bevredigend antwoord krijgt. Vraag je liever af: ‘Waarom zou mij dit niet kunnen overkomen?’ en bedenk dat het de meest liefdevolle mensen kan gebeuren.


Laatst bijgewerkt: juni 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram