Belangrijke innovatie bij behandeling leverkanker aan UZA

Laatst bijgewerkt: juli 2020
123m-lever-2-10.jpg

nieuws Met een naald door de huid heen tumoren in de lever aanprikken om ze te verhitten en ze zo doeltreffend te vernietigen: met een nieuw navigatiesysteem kan dat veilig heel nauwkeurig. Universitair Ziekenhuis Antwerpen is het eerste centrum in België dat de nieuwe techniek toepast, en de resultaten zijn uitstekend. Dat staat te lezen op de website van UZA. 

In het UZA worden elk jaar zowat 100 patiënten met levertumoren behandeld. Bij 90 tot 95 van die patiënten worden tumoren chirurgisch verwijderd. Nochtans blijkt uit studies dat, als de tumor niet groter is dan 3 centimeter, ablatie even doeltreffend is. Die techniek, waarbij de tumoren worden weggeschroeid, kan zowel ingezet worden bij leveruitzaaiingen van dikkedarmkanker als voor primaire levertumoren.
Leverchirurg prof. dr. Thiery Chapelle: “Als je als eerste behandeling voor ablatie kiest, herstelt de patiënt sneller en kan hij sneller doorstromen naar vervolgbehandelingen zoals chemotherapie of heelkunde. Bij primaire leverkanker vermijd je met ablatie dat je de al sterk verstoorde leverfunctie nog verder beperkt. Ook een eventuele levertransplantatie kan na ablatie makkelijker.”
Uiterste precisie
Ablatie kan worden uitgevoerd tijdens open chirurgie, tijdens een kijkoperatie of percutaan, waarbij de naald door de huid heen tot in de tumor wordt geprikt. Die laatste is de minst ingrijpende behandeling, al is het wel een grote uitdaging om de naald nauwkeurig te hanteren, en daarbij dus geen omliggende bloedvaten en organen te beschadigen. Tot nu toe gebeurde de ablatie manueel, maar met een nieuw navigatiesysteem, dat vervaardigd is in Zwitserland, kunnen chirurgen veel preciezer tewerk gaan. “Je kunt het nieuwe navigatietoestel vergelijken met een GPS-systeem", zegt prof. dr. Chapelle. "We volgen met de naald de uitgetekende route tot in de tumor. Zo vermijden we dat we grote bloedvaten of de longen aanprikken. Bovendien kunnen we nu álle segmenten van de lever bereiken, ook tumoren die zelfs met open chirurgie moeilijk te lokaliseren of te benaderen zijn. En meteen na de ablatie kunnen we met het toestel checken of de tumor inderdaad vernietigd werd.”
Sneller herstel
"Met het nieuwe navigatiesysteem zullen we het percentage ablaties in de behandeling van leverkanker kunnen opdrijven van 5 tot misschien 30 of 40 procent", zegt prof. dr. Chapelle. "We kunnen voortaan immers patiënten behandelen die anders geen genezingskansen meer hadden. En patiënten met tumoren niet groter dan 3 centimeter kunnen we behandeling aanbieden die veel minder ingrijpend is dan chirurgische wegname, met dezelfde kansen op genezing. Na percutane ablatie kunnen patiënten snel naar huis en hoeven ze niet eerst op intensieve zorgen te verblijven – op die manier nemen we ook minder ziekenhuisbedden in beslag, wat in deze covid-tijden een extra voordeel oplevert.”

Bronnen:
www.uza.be
www.cancer.org

Lees ook: Doorbraak in onderzoek naar darmkanker


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram