Anders omgaan met mobiele telefoons

nieuws Bij het bellen met een mobiele telefoon wordt het lichaam blootgesteld aan elektromagnetische velden. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat mobiel bellen schadelijk is voor de gezondheid – zoals recent nog werd bevestigd door een grote Deense studie - zijn er mensen die zich afvragen hoe zij hun blootstelling aan zendsignalen van de telefoon kunnen beperken.

Voor deze mensen heeft het Kennisplatform Elektromagnetische Velden een lijst met praktische toe te passen tips opgesteld.

1. Zet de speakerfunctie aan
Gebruik van de speakerfunctie voorkomt dat de telefoon tegen het hoofd gehouden moet worden. Zo wordt het hoofd minder blootgesteld. Om ook de blootstelling voor de rest van het lichaam te beperken, kunt u de telefoon in een tas stoppen of op tafel leggen.

2. Gebruik een oortje
Een “oortje” is een luidspreker/microfoon die via een snoertje of luchtslangetje verbonden is met de telefoon. Het uiteinde, de luidspreker, wordt in het oor geplaatst. Hierdoor hoeft tijdens het bellen de telefoon niet meer tegen het hoofd gehouden te worden. Ook bij een oortje kunt u de blootstelling voor de rest van het lichaam beperken door de telefoon niet tegen het lichaam te houden.

3. Gebruik een Bluetooth headset of carkit
Door gebruik te maken van een Bluetooth headset wordt tijdens het bellen de blootstelling bij het oor minder. Bluetooth is een radiosysteem voor gebruik op korte afstand en werkt draadloos met een elektromagnetisch veld om verbinding te maken met bijvoorbeeld een mobiele telefoon op afstand. Het zendvermogen van de Bluetooth headsets is lager dan dat van een mobiele telefoon die tegen het oor gehouden wordt.

In de auto kunt u handsfree bellen via een carkit of Bluetooth verbinding over een microfoon en de luidsprekers van de auto waardoor het niet nodig is de telefoon tegen het hoofd te houden. Er zijn verschillende soorten carkits. Sommige carkits hebben een externe antenne die op het dak van de auto is geplaatst. Hierdoor kan de zender van de carkit met minder vermogen een verbinding met een zendmast maken. Andere carkits hebben geen externe antenne, maar maken gebruik van de antenne van de mobiele telefoon zelf. In dat geval moet de telefoon vanuit de auto met meer vermogen zenden om de zendmast te bereiken. Bij dit type carkits is de blootstelling in de auto daarom hoger.
Sommige mensen geven, vanwege de elektronica en het gebruik van een draadloos systeem voor de verbinding met de telefoon op afstand, geen voorkeur aan Bluetooth of carkit.

4. Gebruik een telefoon met een zo laag mogelijke SAR-waarde
Bij de aanschaf van een nieuwe telefoon kan er een worden uitgekozen die een lage SAR waarde heeft. De SAR waarde kan veelal worden opgevraagd op de website van de fabrikant en staat voor de hoeveelheid energie die wordt opgenomen in het hoofd. Doordat fabrikanten gewoonlijk een chip inbouwen met een standaard maximaal zendvermogen staat de SAR waarde indirect voor de efficiëntie waarmee de mobiele telefoon het zendvermogen weet in te zetten voor de communicatie. Immers bij een lage SAR waarde wordt minder zendvermogen afgevangen door het hoofd en zal de telefoon bij een bepaalde bereikbaarheid minder vermogen hoeven in te zetten voor het onderhouden van een telefoonverbinding.

5. Bel korter of minder vaak en gebruik meer tekstberichten
Als er korter of minder vaak wordt gebeld is de blootstelling lager. In plaats van het mondeling overbrengen van het bericht kan ook een tekstbericht worden verzonden. Bij het verzenden en het ontvangen van een tekstbericht zendt de mobiele telefoon kortstondig elektromagnetische velden uit. Dit is meestal minder lang dan wanneer een gesprek wordt gevoerd. Bovendien hoeft de telefoon niet bij het hoofd te worden gehouden, waardoor het hoofd minder wordt blootgesteld.

6. Bel op plaatsen waar het bereik optimaal is
Als wordt gebeld op plaatsen waar de verbinding met de zendmast niet wordt belemmerd, kan het uitgezonden vermogen sterk verminderd zijn. Buitenshuis is het zendvermogen van een mobiele telefoon vaak lager dan binnenshuis. Het vermogen is het hoogst als wordt gebeld op afgeschermde plekken zonder aanvullende dekking. Afgeschermde plekken kunnen voorkomen in bijvoorbeeld auto’s, treinen, kelders, (ondergrondse) parkeergarages, liften of gebouwen met zonwerend glas.

7. Zet de telefoon uit wanneer deze niet nodig is
Wanneer de mobiele telefoon uit staat zal deze niet af en toe verbinding met de zendmast leggen. U kunt u mobiele telefoon thuis of op het werk doorschakelen naar een vaste telefoon.

8. Laat u niet verleiden tot het kopen van onzinproducten
Er zijn producten in de handel waarvan wordt beweerd dat ze de hoeveelheid zendsignalen van mobiele telefoons verminderen of neutraliseren, zoals stickers, stenen, armbanden, halskettingen, antennes, magneten, piramides, potten, zuilen en zouten. Deze producten verlagen de blootstelling niet.

www.kennisplatform.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram