Hoe een koortslip vermijden?

herpes-mond.jpg

nieuws Een koortslip (herpes labialis) wordt veroorzaakt door het zeer besmettelijke herpes simplex virus (HSV). Jonge mensen hebben het vaakst een koortslip.
Wie besmet is, heeft het virus altijd bij zich. Van tijd tot tijd wordt het virus actief en kan een koortslip ontstaan. Dit kan worden uitgelokt door zonlicht, kou, wind, menstruatie, vermoeidheid, wondjes of koorts (bijvoorbeeld bij griep).
Een koortslip ontstaat maar bij 10-20 procent van de mensen die het virus bij zich dragen. De andere 80-90 procent krijgt geen koortslip, maar kan wel anderen besmetten.
Er bestaan geen geneesmiddelen die een koortslip kunnen voorkomen.
Probeer te voorkomen dat uitlokkende factoren een kans krijgen:
• Zorg voor voldoende weerstand, dus voor een goede conditie: neem voldoende (nacht)rust, rook niet, eet gezond en neem regelmatig lichaamsbeweging.
• Bescherm de lippen door ze vet te houden met lippenbalsem of vaseline. Gebruik in de zon een lippenbalsem met UV-filter.
Vanaf de eerste tintelingen is de koortslip besmettelijk. Vooral baby's en jonge kinderen kunnen ernstig ziek worden van een herpesinfectie.
• Was altijd de handen met zeep voor en na aanraking van de koortslip.
• Raak anderen zo min mogelijk aan. Kom met de koortslip niet te dicht bij baby's en jonge kinderen – niet zoenen, niet knuffelen.
• Vermijd orale seks.
• Breng oogmake-up niet of heel voorzichtig aan, om een herpesinfectie van het oog te voorkomen.
• Gebruik handdoeken, washandjes, scheergerei en dergelijke niet samen met iemand anders.
• Breng een middel tegen koortslip alleen aan op de pijnlijke plek of de blaasjes. Smeer het niet uit, want dan kan het virus juist verspreid worden.

Lees ook: Koortsblaasjes of koortslip


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram