Gekaramelliseerde bananentaart

123-h-bananentaart-04-22.png

recepten

Banaan en karamel is een zalige combinatie. 
Het leuke aan deze cake is dat je hem omgekeerd bereidt, rechtstreeks in de pan. Je maakt de karamel, legt de bananen erin, giet het beslag erover en bakt de cake zo in de oven. Wanneer de cake nog lichtjes warm is, draai je hem in één keer om. 

Ingrediënten voor de cake
120 g zachte boter
160 g blonde cassonadesuiker
2 eieren
180 g patisseriebloem
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
150 g karnemelk
Ingrediënten voor de karamel met banaan
100 g kristalsuiker
60 g boter
zout
bruine rum, optioneel
3 bananen (net rijp)

Bereiding van de cake
  • Klop de zachte boter met de blonde cassonadesuiker luchtig in de keukenrobot. Voeg een voor een de eieren toe. Voeg de patisseriebloem, bakpoeder, kaneel en gemberpoeder toe. Meng tot slot de karnemelk door het beslag.
    In deze fase kun je ervoor kiezen om 100 g pure chocolade in stukjes toe te voegen.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
Bereiding van de karamel met banaan
  • Begin met het maken van een karamel in een diepe, ronde steelpan die in de oven mag. Hier wordt een zwarte gietijzeren pan gebruikt met een diameter van 24 cm. Doe de suiker, 2 el water en de boter in de pan en zet op een middelhoog vuur. Laat het mengsel pruttelen tot het een (lichtbruine) amberkleur krijgt. Verlaag dan het vuur, want anders zal de karamel te bruin worden en mogelijk verbranden. 
  • Voeg nu een snuf zout en eventueel een scheutje bruine rum toe en roer met een houten lepel. Let op, want het kan gaan borrelen. 
  • Halveer de bananen in de lengte en leg ze met de platte zijde naar beneden in de pan. Laat ze een minuutje kleuren. Giet dan het cakebeslag over de bananen. 
  • Bak de cake in de pan 30 à 35 minuten in de oven. 
  • Laat de cake daarna een kwartier afkoelen in de pan en draai met behulp van een bord voorzichtig om wanneer de pan nog lichtjes warm is. Doe je dit te laat, dan loop je het risico dat de karamel samen met stukken banaan in de pan blijft kleven.

Een recept uit het boek 'Julie Bakt hartig en zoet' van Julie Van den Driesschen
Uitgegeven bij Manteau

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram