Manipulatie of ‘kraken’ helpt niet bij acute lage rugpijn

nieuws Volgens een literatuuranalyse van de Cochrane Library werkt osteopathie/chiropraxie/manipulatie (‘kraken’) niet bij acute lage rugpijn. De analyse werd uitgevoerd onder leiding van wetenschappers van de universiteit van Amsterdam gespecialiseerd in chiropractie.

In een eerdere studie voor de Cochrane Library kwamen dezelfde onderzoekers tot het besluit dat manipulatieve therapie van de wervelkolom niet beter, maar ook niet slechter is dan andere effectieve behandelingen voor patiënten met chronische lagerugpijn. Dat staat in een recent vernieuwde Cochrane-review (Cochrane Database Syst Rev. 2011;2:CD008112).

In deze nieuwe studie komen ze tot het besluit dat manipulatie bij acute lage rugpijn (die minder dan zes weken duurde) niet leidde tot minder pijn of sneller herstel in vergelijking met andere behandelingen zoals oefentherapie of pijnstillers, maar ook niet beter was dan niet-werkzame behandelingen zoals ultrageluid of warmtebehandeling.

bron: Cochrane Database of Systematic Reviews, 2012, Issue 9. Art. No.: CD008880 DOI: 10.1002/14651858.CD008880.pub2

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram