Beweegtips bij lage rugpijn

nieuws Lagerugpijn gaat meestal binnen twee tot zes weken vanzelf over. Een actieve aanpak en een positieve instelling kunnen het herstel bevorderen.
Probeer in beweging te blijven en door te gaan met uw dagelijkse bezigheden, ook al heeft u pijn. Blijf zeker niet de hele dag op bed liggen. Daardoor verzwakken uw spieren en dat vertraagt het herstel.

Let op uw houding en bewegingen
• Als u door de pijn geen goede houding kunt vinden, probeer dan op uw rug te liggen met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen.
• Om uit bed te komen gaat u eerst op uw zij liggen. Steek dan uw benen over de rand van het bed en druk uzelf met beide armen zijwaarts omhoog. Om te gaan liggen, maakt u dezelfde bewegingen in omgekeerde richting.
• Als u wilt zitten, neem dan een rechte stoel, liefst met armleuningen zodat u zich bij het opstaan gemakkelijk kunt opdrukken. Probeer te zitten met rechte rug en ingetrokken buik. Zet bij het opstaan uw handen op de leuningen en schuif naar het puntje van uw stoel. Zet één voet vlak onder de stoel en de andere voet wat naar voren. Probeer met gestrekte rug op te staan.
• Als u iets moet optillen, buig dan door uw knieën en til met rechte rug. Houd het voorwerp dat u optilt dicht bij uw lichaam (niet met vooruitgestrekte armen tillen).
Til niet te veel tegelijk en draag geen zware dingen over grote afstanden, maar maak tussenstops.
Voorkom gelijktijdig draaien en buigen van de rug. Als u zit en iets wilt oprapen dat naast of achter u ligt, sta dan eerst op, draai om en buig door uw knieën. Als u uit de auto stapt, zorg dan dat u tegelijkertijd uw lichaam en benen een kwartslag draait. Zet uw voeten op de grond en zoek met uw handen steun voordat u gaat staan.

Lees ook: Tips voor lage rugpijn

bron: Nederlands Huisartsen Genootschap

Laatst bijgewerkt: juni 2010

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram