Potjesvoeding vaak te zoet

123-babyvoeding-potje-170_10.jpg

nieuws Babyvoeding van diverse fabrikanten bevat een grote hoeveelheid groenten en fruit, maar smaakt vaak te zoet. Daardoor wennen kinderen niet aan andere smaken van groente en fruit zoals bitter en zuur. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Glasgow in het tijdschrift Maternal & Child Nutrition.

De onderzoekers analyseerden 329 merkproducten voor baby’s en peuters zoals potjesvoeding en droge voeding. De babyvoeding bevat vooral zoete groenten zoals wortel, tomaat en zoete aardappel, en zoet fruit zoals banaan, appel, mango in plaats van bittere groenten als spinazie. Zo’n 18 procent van de babyvoeding bevat toegevoegd fruitsap (gemiddeld 15 gram per 100 gram product). Zelfs de hartige babyvoeding bevat nog 3 tot 7 procent suiker. Droge voedingsproducten, zoals koekjes, bevatten dubbel zoveel suiker dan potjesvoeding.

Volgens de onderzoekers wennen kinderen hierdoor minder aan niet-zoete smaken en ontwikkelen ze mogelijk een voorkeur voor zoet en suiker. De onderzoekers noemen de zoete smaken overigens niet verwonderlijk. Zuigelingen hebben namelijk een aangeboren voorkeur voor zoete smaken en fabrikanten volgen die voorkeur. De zoetheid komt ongeveer overeen met die van moedermelk.
Ouders moeten volgens de onderzoekers opgroeiende kinderen met andere smaken vertrouwd te maken, door zelf verschillende verse groenten te koken. Het gevaar bestaat volgens de onderzoekers dat ouders denken dat ze met de kant-en-klare producten hun kinderen gezonde smaken leren eten, terwijl deze voeding in feite alleen maar de voorkeur voor zoete smaken versterkt.
Volgens Kind & Gezin is potjesvoeding een volwaardig (maar duur) alternatief voor zelfbereide voeding. Potjesvoeding bevat alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft. Bij de bereiding van kant-en-klare voeding blijven bijna alle vitaminen bewaard.

Sommige vitaminen worden extra toegevoegd. Bij sommige maaltijden zijn echter verschillende voedingsmiddelen samengebracht. Zo went uw kind minder aan de verschillende smaken. Potjesvoeding is bovendien fijner van structuur, waardoor een baby zelf bereide voeding soms kan weigeren. Wissel potjesvoeding en verse voeding daarom af. Zo leert uw baby verschillende smaken en structuren kennen.

bron: Potjesvoeding vaak te zoet

Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram