Hoe lang moeten kinderen peutermelk drinken?

123-poedermelk-02-18.jpg

nieuws Uit een onderzoek van een groep Europese kinderartsen blijkt dat kinderen die koemelk drinken vaker last hebben van een tekort aan ijzer en vitamine D dan kinderen die peutermelk - dat verrijkt is met de voedingsstoffen die zo’n kind nodig heeft - blijven drinken. Zo’n tekort kan leiden tot een verstoorde botgroei en een verminderde weerstand met als gevolg dat het kind bijvoorbeeld vaak last heeft van oorontstekingen.

Het Nederlandse Voedingscentrum is het daar niet mee eens. Zij vinden dat kinderen vanaf één jaar beter overstappen op gewone koemelk die niet alleen veel calcium bevat maar ook een belangrijke leverancier is van de vitamines B2 en B12. Twee bekertjes van 150 ml volstaan voor een kind tot 4 jaar. Dat kan halfvolle koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of een plantaardige vervanger op basis van soja.
Zij zijn ervan overtuigd dat kinderen best zo vroeg mogelijk gezond leren eten. En dat is niet alleen voldoende groente en fruit, maar ook volkoren granen, vlees en vette vis. Het kost vaak wat moeite voor de ouders, maar het loont. Een kind dat op vroege leeftijd kennis maakt met veel verschillende smaken en structuren, heeft de neiging om op latere leeftijd ook vaker gezond en gevarieerd eten.

Er wordt wel geadviseerd om kinderen tot vier jaar elke dag een supplement van vitamine D te geven (10 microgram) in de vorm van druppeltjes of een tabletje.

Lees ook: Moeten kinderen langer peutermelk drinken?

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram