Zo leer jij je kind groenten eten

dossier

Een van de meest voorkomende struggles rond de peutertijd? Je kind groenten laten eten. Waarom is dat zo'n uitdaging? Of ligt het misschien aan ons? We vroegen het aan voedingsdeskundige Gisèle Gual.

Is het eten van groenten echt zo belangrijk voor kinderen?

Als ouder hebben we inderdaad de neiging om nogal te focussen op die groenten. Uiteraard is het onze taak om kinderen groenten te leren eten, maar in veel kleinere hoeveelheden dan de meeste ouders denken. Een volwassene moet streven naar een half bord groenten per maaltijd, wat gemiddeld neerkomt op 100-150 g, maar voor kinderen is het vooral belangrijk om vertrouwd te raken met smaken en texturen. Hoe meer druk ze voelen, hoe minder ze ervan willen eten. We streven dus naar 'proeven', zelfs al wil dat zeggen dat ze de hap niet doorslikken. Blijf groenten in elk geval aanbieden, ook als je kind blijft weigeren. En misschien helpt een van onderstaande tips wel?

Tips om je kind groenten te laten eten

Open en bloot

Als je kind ontdekt dat er groenten in zijn gerecht of hapje verstopt zaten, zal hij zich bedrogen voelen en de volgende keer waarschijnlijk compleet weigeren om bijvoorbeeld stoemp te eten.

Presentatie is alles

Wees inventief. Probeer groenten in verschillende vormen en op een speelse manier te presenteren. Rauw, gekookt, geraspt… Je kunt ze presenteren op een bord met bijvoorbeeld een klein gebakken eitje dat een teddybeer wordt met komkommeroren, een worteltjesmondje, enz. Maak een spel van de texturen, geuren en smaken, maar zonder te zeggen dat het goed voor ze is.

Geef het goede voorbeeld

Sommige ouders proberen hun kinderen groentes te laten eten, maar als ze die zelf niet eten, is de kans klein dat je kind ervan wil proeven.

Hou het leuk

Let niet te veel gewicht op groenten eten of maaltijden in het algemeen. Hoe meer druk en spanning gecreëerd wordt, hoe meer stress je als ouder ervaart nog voor iedereen effectief aan tafel zit. Hou je kind ook niet nauwlettend in de gaten tijdens het eten. Hou het leuk en luchtig.

Pas de porties aan

Ik zeg vaak: De ogen van mama's en papa's zijn groter dan de buik van het kind. Soep in een gewoon bord kan nogal overweldigend zijn. De portie lijkt zodanig groot dat het kind amper zin heeft om eraan te beginnen. Ga liever voor kleinere porties. Dat geldt ook voor water. Je kindje zal makkelijker zes kleine glaasjes drinken dan één groot.

Teamwork makes the dream work

Neem je peuter gerust mee naar de markt, supermarkt of het fruitwinkeltje op de hoek. Vraag dan welke groente of welk fruit hij leuk vindt en ga nadien samen in de keuken aan de slag met dat product. Wedden dat hij al wat meer zin zal hebben om te proeven?

Gisèle Gual is gespecialiseerd in pediatrische voedingskunde en heeft een eigen praktijk in Linkebeek en Waterloo. Meer info op de website Dietude.

Lees ook:
Waarom mogen kinderen jonger dan 1 jaar geen honing eten?
5 tips om je kind gezond te leren eten
Wat als je kind niets wil eten (behalve appelmoes)?
Macaroni met broccoli en bloemkool


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram