Voorzichtig met carnavalsschmink

nieuws Carnavalsschmink is gevaarlijk, zeker voor kinderen, waarschuwen Duitse oogartsen. De oplos- en bewaarmiddelen en synthetische kleurstoffen kunnen de ogen en de huid rond de ogen irriteren en ze kunnen zelfs (contact)allergieën uitlokken.
In principe mogen carnavalsschminksets alleen goedgekeurde ingrediënten bevatten en zijn ze niet onveiliger dan gewone cosmetica. Koop daarom alleszins uitsluitend produkten waarvan de precieze samenstelling op de verpakking is vermeld. Check die lijst als uw kind eerder al een gevoelige huid bleek te hebben. Onder meer volgende bestanddelen kunnen allergische reacties veroorzaken of irriteren: Parabenen (Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben en Isobutylparaben), Geraniol en Cetearyl alcohol, Carboxaldehyde, Butylphenyl Methylpropional en onverzadigde organische verbindingen zoals Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene.

- Indien uw kind een gevoelige huid heeft, is het aan te raden om het produkt vooraf op een klein stukje huid te testen, bijvoorbeeld op de hand.
- Vermijd zeker bij kinderen de rand rond de ogen. Sommige stoffen kunnen de tranenfilm aantasten waardoor oogirritatie ontstaat.
- Gebruik enkel ‘verse producten’. Gooi tubes van vorig jaar weg: ze zijn een broeihaard voor bacteriën. Oude potjes kan u wel nog gebruiken, tenzij er water-, olie- of korrelvorming is. Gebruik zeker geen produkten waarvan de vervaldatum is verstreken.
- Vaste grimeerprodukten kunnen de huidporiën verstoppen, zeker wanneer het produkt (te) lang op de huid blijven. De huid en de haarzakjes kunnen daarvan ontsteken.
- Gebruik om de huid te reinigen 'zachte' produkten. Vermijd schrobben, want dat irriteert de gezichtshuid.
- Hebt u toch last van allergie of irritatie? Was de huid dan met veel water en/of zachte zeep.


Laatst bijgewerkt: januari 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram