Volgens onderzoek zijn vaders voorzichtiger dan moeders

wp_pexels-photo-1166990.jpeg

nieuws

Nederlands onderzoek
VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl onderzochten hoeveel risico’s mama’s en papa’s hun kinderen laten nemen. Er werden 251 ouders ondervraagd waarvan hun kind tussen de vijf en zeven jaar oud is.

Volwassene versus kind
Hoewel ze zelf vroeger in bomen klommen, zelfstandig buiten mochten spelen en zelfs een vuurtje mochten stoken zei maar liefst 58 procent van de vaders dat ze hun kinderen niet diezelfde activiteiten zouden laten doen, tegenover 41 procent van de mama’s.

Als het aankomt op hoogte, zoals in bomen klimmen, zei 70 procent van de vaders dat ze dat niet zouden toestaan. Bij de mama’s was dat 59 procent. Daarnaast blijken papa’s ook vooral meer weigerachtig te zijn tegenover gevaarlijke voorwerpen: 77 procent tegenover 66 procent moeders.

Vaders zijn voorzichtiger
Mama’s moedigen hun kroost ook meer aan om risico’s te nemen. 30 procent van de moeders beweert dat ze hun kind aansporen tegenover 16 procent van de vaders.

Of het nu komt omdat papa bezorgder is om zijn kind, omdat hij meer situaties ziet waar het kan mislopen doordat hij vroeger zelf meer kattenkwaad uithaalde dan mama of omdat hij plichtbewust het antwoord geeft waarvan hij denkt dat zijn vrouw wil dat hij geeft: blijkbaar zijn vaders voorzichtiger dan moeders als het aankomt op hun kinderen. Voilà, het moederkloek-cliché is ook alweer uit de wereld geholpen.

Auteur: Jill GoetschalckxLaatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram