Televisiereclame beïnvloedt voedselkeuze kleuters

nieuws Kleine kinderen kunnen de herkenningsmelodietjes van televisiereclame vaak feilloos nazingen. Ook weten zij precies welke producten bij welke logo's horen. Houdt het daarmee op, of kiezen zij ook daadwerkelijk voor de voedingsproducten waarvan zij de reclame op tv hebben gezien? Dat laatste blijkt inderdaad het geval.

Bij kleine kinderen is (in tegenstelling tot oudere kinderen) de aandacht voor reclames evengroot als de aandacht voor de programma's die zij aan het kijken zijn. Amerikaanse kindertelevisie is doorspekt met reclames voor voedingsmiddelen, vooral producten die in verhouding veel vet, suiker en/of zout bevatten. Uit onderzoek bij twee- tot zesjarigen bleek na vertoning van een tekenfilmvideo dat de groep die de video mét de reclames had gezien, na het kijken van de video inderdaad vaker de getoonde producten uitkozen dan de groep kinderen die dezelfde video zonder de reclames had gezien. Dit effect gold in hogere mate voor voedingsmiddelen dan voor andere producten. Helemaal als een zelfde product meer dan één keer was getoond.

Kortom, reclame heeft wel degelijk invloed op de kortetermijn keuzes van kinderen. In hoeverre dit in verband staat met de gezondheid, bijvoorbeeld een hoge obesitasprevalentie, is niet onderzocht.

Bron: Voedingsmagazine


Laatst bijgewerkt: maart 2003
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram