Rugproblemen door rugzak

nieuws Volgens een Spaanse studie gepubliceerd in het vakblad Archives of Disease in Childhood zou één op vier Spaanse schoolkinderen rugklachten hebben ten gevolge van een te zware rugzak.

De onderzoekers onderzochten de rugconditie van 1400 scholieren tussen twaalf en zeventien jaar oud. De meesten (92 procent) gebruikten een rugzak met twee bandjes die gemiddeld zeven kilo woog. Meer dan de helft van de kinderen (61 procent) droeg een rugzak die tien procent van hun eigen lichaamsgewicht woog en één op de vijf droeg een rugzak die vijftien procent van hun lichaamsgewicht bedroeg.

De kinderen met de zwaarste rugzak (10-15% van lichaamsgewicht) hadden 50% meer kans op rugklachten dan kinderen met de lichtste rugzak: in de groep met de zwaarste rugzakken had ruim 30% minstens 15 dagen rugpijn gehad, tegenover 22% in de groep met de lichtste rugzak.

Ook blijkt uit het onderzoek dat meisjes meer risico lopen op rugproblemen dan jongens. En dat dit risico met de leeftijd steeds hoger wordt. Bij het rugonderzoek bleek ook dat 70 procent een abnormale kromming van de ruggengraat heeft, zoals scoliose.

Volgens de onderzoekers lopen kinderen die zware rugzakken dragen dus meer risico op rugpijn. Andere factoren die daarbij een rol kunnen spelen zijn een gebrek aan beweging en te zwakke rug- en buikspieren.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram