Kinderen met tv op slaapkamer vaker te dik

nieuws Kinderen met een televisie in hun slaapkamer zijn vaker te dik dan kinderen die geen tv op hun kamer hebben. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Deakin University (Melbourne, Australië) en het Medich Centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam gepubliceerd in het vakblad Pediatric Obesity.

Dat komt volgens de onderzoekers omdat kinderen met een tv op hun slaapkamer meer televisiekijken. Over het algemeen keken kinderen met een televisie op hun kamer meer tv (14,5 vs. 12,1 uur per week) en waren zij vaker te zwaar of obees (26,9 vs. 21,2%). Kinderen met overgewicht keken gemiddeld 14 uur tv per week, kinderen met een gezond gewicht 12,7.

De studie bestudeerde ruim 7200 jongens en meisjes van 10-12 jaar oud uit 7 Europese landen. Bijna 40% van de kinderen had een televisie in de slaapkamer. De Hongaarse jeugd kwamen bovenaan met 65%; van de Nederlandse kinderen had 44% een eigen tv. In België, Slovenië en Spanje waren de minste tv’s in kinderkamers (ongeveer 28%). Jongens en meisjes keken respectievelijk 13,6 en 12,6 uur televisie per week en sliepen gemiddeld 9,2 uur per nacht.

Hoeveelheid slaap en beweging en frisdrankconsumptie speelden geen rol in de relatie tussen lichaamsgewicht en een tv in de slaapkamer. Over andere televisies in huis, het precieze aantal uren tv-kijken in de slaapkamer en snacken waren geen gegevens beschikbaar.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram