Kinderen in groene wijken minder dik

nieuws Kinderen die in zogenoemde groene wijken wonen, zijn minder dik dan leeftijdsgenootjes uit vergelijkbare wijken zonder groen. In wijken met veel gras en bomen is het percentage kinderen met overgewicht ongeveer vijftien procent lager. Daarbij is rekening gehouden met mogelijke etnische invloeden of sociaal-economische omstandigheden.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Wageningse universiteitsbureau Alterra. Alterra vergeleek de gegevens van kinderen uit zes verschillende regio’s in Nederland.
Mogelijke redenen zijn dat kinderen in groene wijken beter en veiliger buiten kunnen spelen en dus meer bewegen, waardoor ze minder vaak te dik worden, maar dat kan niet uit de onderzochte gegevens worden gehaald.
Uit een ander onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek naar de Gezondheidszorg NIVEL, in samenwerking met onderzoeksinstituut Alterra (Wageningen Universiteit en Researchcentrum) blijkt dat mensen die in een omgeving wonen met meer groen zich gezonder voelen dan mensen in een omgeving met minder groen. Bij mensen met een lagere opleiding, ouderen en jeugdigen is dit verband sterker; mogelijk komt dat doordat zij meer tijd thuis doorbrengen.
Aan meer dan 270.000 mensen is gevraagd wat ze zelf van hun gezondheid vonden. Het blijkt dat mensen zich gezonder voelen naarmate er in een straal van 3 km rond hun huis meer groen is. Hierbij is gecorrigeerd voor sociaal-demografische achtergrondkenmerken zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, en voor de stedelijkheid van de woonomgeving.
Al vaker geconstateerde gezondheidsverschillen tussen platteland en stad zijn voor een deel toe te schrijven aan het verschil in groen tussen beide gebieden. Mede omdat er minder groen is in steden, voelen mensen die daar wonen zich ongezonder dan mensen die buiten de stad wonen.

bron: Journal of Epidemiology and Community Health, juli 2006, www.nivel.nl

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram