Van onhandig met een pen tot tekentalent: zo kun je je kind creatief opvoeden

dossier Herinner je je nog die tijden dat je urenlang bezig was met kleren ontwerpen en liedjes pingelen op de piano van je oma? Dat je stripfiguren herkende in de wolken en je eigen cupcake-combinaties bedacht? Het is heel bevrijdend om je creatieve brein de vrije loop te laten, en als ouder wil je niets liever dan dat je zoon of dochter dat ook leert. Zo kun je je kind creatief opvoeden!

Zorg dat er genoeg spullen in huis zijn

Om creativiteit te stimuleren, heb je natuurlijk wel wat spullen nodig. Van schilderspullen tot muziekinstrumenten en van hamers tot klei: als je kinderen een creatieve uitspatting hebben, willen ze vaak de raarste dingen gebruiken. Je hoeft zeker niet de hele knutselwinkel leeg te kopen, maar enkele basisspulletjes kunnen al veel helpen. Daarnaast, door je kleintje 'speciale' materialen voor te schotelen, zoals wc-rolletjes, daag je hem extra uit om creatief te denken.

Leg zo weinig mogelijk regels en verwachtingen op

Wil je zoon graag met poppen spelen en z'n nagels lakken, laat dat dan gewoon toe! En als je dochter het liefst auto's ontwerpt en in de tuin speelt, mag dat natuurlijk ook. Zonder dat we het doorhebben, hebben we veel verwachtingen van kinderen: hoe ze denken en wat voor dingen ze creëren. Zo reageren we vaak een stuk blijer als onze kinderen regenbogen tekenen, dan wanneer ze doodshoofden op papier zetten. Creativiteit gaat om volledige vrijheid, en die moet je ze dan ook geven.

Moedig je kind aan om vragen te stellen

'Mama, waarom zijn er sterren?' 'Papa, waarom heeft die meneer blauw haar?' Soms word je misschien behoorlijk moe van de vragen van je kinderen, maar verwondering is juist een heel groot aspect van creativiteit. Laat daarom nooit merken dat vragen niet goed uitkomen en probeer er antwoord op te geven. Is ook nog eens goed voor je eigen creativiteit, want de kans is groot dat je je bepaalde dingen zelf nooit hebt afgevraagd.

Maak een beetje troep

Voor je eigen gemoedsrust mag het dan fijn zijn als het hele huis netjes op orde is, maar voor de creativiteit van je kinderen is het juist goed als er wat dingen rondslingeren. Het is niet voor niets dat je kroost zo wordt aangetrokken door bergen aarde en hopen puin langs de weg waar ze lekker op kunnen klimmen! Out of the box denken gaat namelijk veel beter in een rommelige ruimte.  

Ga naar inspirerende omgevingen

Als je je huis toch echt heel opgeruimd wil houden, dat snappen we wel, zorg er dan op z'n minst voor dat er op andere plekken genoeg stimulerende prikkels zijn. Buitenspelen in het bos is bijvoorbeeld goed voor de creativiteit, maar ook musea zou iedere ouder regelmatig moeten bezoeken. Thuis kun je natuurlijk ook zorgen voor een goede muzikale opvoeding en de aanwezigheid van veel (prenten)boeken.

Laat ze lekker alleen spelen

Wist je dat verveling voor heel veel creativiteit zorgt? Als je je kinderen een vol schema met vriendjes en zwemlessen geeft, hebben ze namelijk amper de kans om zélf te ontdekken wat ze leuk vinden. Wetenschapper Teresa Belton stelt bovendien dat verveling cruciaal is voor het ontwikkelen van ‘interne stimuli’ die de creativiteit bevorderen, en voor het verwerken van allerlei ideeën. Dus nee, je hoeft je kind niet altijd te vermaken - integendeel. Geef ze gewoon een leuke knutseltafel.  


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram