Groeipakket: alles over het maandelijkse basisbedrag (en toeslagen)

In dit artikel
Groeipakket: alles over het maandelijkse basisbedrag (en toeslagen)

dossier Sinds 1 januari 2019 spreken we niet meer over de geboortepremie en het kindergeld of de kinderbijslag, maar over het Groeipakket, dat bestaat uit respectievelijk het startbedrag en het maandelijkse basisbedrag.

Groeipakket =
startbedrag + basisbedrag + (eventuele) toeslagen

Maandelijks basisbedrag (vroeger ‘kinderbijslag’)

Geboren vanaf 1 januari 2019

Elk kindje dat in Vlaanderen geboren wordt vanaf 1 januari 2019, heeft recht op een maandelijks basisbedrag van € 169,,79. Dat bedrag, dat automatisch geïndexeerd wordt, wordt telkens uitbetaald rond de 8ste van de maand, en dat doorgaans tot de 18de verjaardag. Alle kinderen in een gezin geboren vanaf 2019 krijgen dus hetzelfde basisbedrag. Wie het startbedrag ontving (vroeger de geboortepremie of het kraamgeld), zal ook automatisch die maandelijkse gezinsbijslagen krijgen. Je hoeft dus enkel maar het startbedrag aan te vragen, en dat kan makkelijk online bij een uitbetaler van het Groeipakket, zoals bijvoorbeeld Infino.

Geboren voor 1 januari 2019

Woon je in Vlaanderen en is je kindje geboren voor 2019? Dan krijg je de basisbedragen van de vroegere kinderbijslag, aangevuld met een leeftijdsbijslag op 6, 12 en (eventueel) op 18 jaar. Is je kindje geboren in 2019 of later, dan geldt de nieuwe regeling. In Brussel is het Groeipakket geïntroduceerd op 1 januari 2020. Of die kinderen nu voor of na 1 januari 2020 geboren zijn maakt echter geen verschil, vanaf die dag ontvangen ouders de nieuwe bedragen.

Extra toeslagen bovenop basisbedrag

123_m_baby_speelgoed.jpg

Zorgtoeslag

Als je kind een aandoening, beperking of (een vermoeden van) handicap heeft, heb je recht op een zorgtoeslag tot het kind 21 jaar wordt. Hoeveel die toeslag bedraagt, hangt af van de mate waarin je kind meer ondersteuning nodig heeft dan leeftijdsgenoten.

Sociale toeslag

De sociale toeslag is voorbehouden voor gezinnen die met hun inkomen de opvoedingskosten moeilijker kunnen dragen. De toeslag wordt automatisch toegekend zodra je er recht op hebt en is afhankelijk van je inkomen en je gezinsgrootte.

Schooltoeslag

De schooltoeslag is er voor gezinnen met een beperkt inkomen. De som wordt automatisch toegekend voor kinderen in het kleuter-, lager, secundair onderwijs en HBO5 Verpleegkunde. Het bedrag hangt af van het gezinsinkomen, de gezinssituatie en het type onderwijs.

De schooltoeslag is niet te verwarren met de schoolbonus (vroeger ‘schoolpremie’) die elk jaar in augustus automatisch wordt uitbetaald per kind. Het bedrag hangt af van de leeftijd van het kind, maar varieert tussen 1,23 euro per jaar en 63,67 euro per jaar.

In samenwerking met Infino, een van de uitbetalers van het Groeipakket.
Meer info op www.groeipakket.be.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram