Dyspraxie: coördinatie-ontwikkelingsstoornis

123_kind_tekening_tekenen_2020.jpg

dossier Dyspraxie of Developmental Coördination Disorder (DCD) is een ontwikkelingsstoornis van het motorische systeem in de hersenen, waardoor informatie niet correct wordt verwerkt. De hersenprocessen die bepalen wanneer je welke spier gebruikt, functioneren bij dyspraxie niet goed. Het plannen, coördineren en uitvoeren van bewegingen is bij opgroeiende kinderen daardoor verstoord. Ook het aanleren van nieuwe vaardigheden verloopt moeizamer. 

De oorzaak van dyspraxie is vermoedelijk een onvolgroeidheid of vertraging in de ontwikkeling van de zenuwcellen. Dyspraxie treedt vaak samen op met spraak- en taalontwikkelingsstoornissen, dyslexie, ADHD of autismespectrumstoornissen

Op volwassen leeftijd uiten de kenmerken van dyspraxie zich meestal in de vorm van onhandigheid (bv. bij een huishoudelijke klus), coördinatiemoeilijkheden (bv. autorijden) en moeilijkheden met fijne handelingen (bv. schrijven, veters strikken,...).

Lees ook: Hoe herken je autisme bij baby’s en kleuters?

Symptomen
Kenmerken van dyspraxie zijn onder andere:
Verhoogde afleidbaarheid
Moeilijk klok lezen
De weg vinden en de begrippen links, rechts, voor, na, boven, onder zijn moeilijk
Zwak in ‘driedimensionaal’ voorstellen
Moeilijkheden om taken te plannen
Problemen met onthouden van losse, op zichzelf staande gegevens
Problemen met complexe opdrachten
Afspraken en spullen vergeten
Soms problemen met articulatie, bepaalde lettervolgorde en vloeiendheid bij het spreken 
Soms onvolwassen gedrag en overdreven emoties
Gedragsproblemen
Diagnose
De diagnose gebeurt meestal pas rond de leeftijd van 5 jaar op basis van het verhaal van de ouders, leerkrachten en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Aan de hand van tests bepaalt men vervolgens de ernst van de aandoening en spoort men mogelijke problemen op die vaak gepaard gaan met dyspraxie zoals spraak- of aandachtsstoornissen. Via neurologisch onderzoek sluit men vervolgens neurologische aandoeningen uit die aan de basis kunnen liggen van de motorische problemen, bijvoorbeeld hersenverlamming.

Lees ook: Genetische oorzaken van neurologische ontwikkelingsstoornissen

Behandeling
Dyspraxie valt niet te genezen. Wel kan men de beperkingen verlichten door (compenserende) vaardigheden aan te leren, het zelfvertrouwen te vergroten en de handicap te leren aanvaarden. Belangrijk is ook dat het kind blijft sporten, aangezien er aan dyspraxie een hoger risico op zwaarlijvigheid is verbonden. 

Begeleiding vanuit verschillende disciplines is mogelijk bij de behandeling van dyspraxie: door (revalidatie)artsen, logopedisten, kinesitherapeuten, ergotherapeuten,... Kaart de problemen waarmee je kind kampt alleszins aan bij de school en sportclub. Het is belangrijk dat zij meewerken aan een optimale begeleiding.

Bronnen:
https://eurekaleuven.be
https://www.vaph.be
https://www.triangel-vzw.be
https://gedragsproblemen-kinderen.info

Lees ook: ADHD (aandachtstoornis met hyperactiviteit): symptomen en diagnose

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram