Acute hepatitis bij kinderen: symptomen en stand van zaken

123_ziekte_kind_ziekenhuis_2021.jpg

nieuws

De afgelopen weken is in verschillende Europese landen, te beginnen met het Verenigd Koninkrijk, bij verscheidene kinderen acute hepatitis vastgesteld. Ook in België dook de ziekte al op. De WHO vraagt om alert te zijn voor de symptomen. 

Lees ook: Welke soorten hepatitis zijn er?

Mysterieuze acute hepatitis bij kinderen

Begin april meldde het VK enkele tientallen gevallen van kinderen die in het ziekenhuis waren opgenomen met acute hepatitis. Hepatitis is een ontsteking van de lever, een vitaal orgaan voor het verwerken van voedingsstoffen, het filteren van bloed en het bestrijden van infecties.

Tot nu toe zijn er geen sterfgevallen geweest, maar bij sommige kinderen veroorzaakte de hepatitis acuut leverfalen. Enkele van hen hadden een levertransplantatie nodig.

Lees ook: 9 zaken die slecht zijn voor je lever

Hoe zit het in België?

Een vaccin tegen hepatitis B zit in ons basisvaccinatieschema, maar de kans dat het vaccin bescherming biedt tegen deze vorm is klein. “In hepatitis helpt elk vaccin tegen die welbepaalde variant”, zegt Van Gucht in Het Nieuwsblad. “Zo is er voor hepatitis A bijvoorbeeld een vaccin, voor hepatitis C nog niet.”

Lees ook: Hepatitis C: hoe vermijd je besmetting?

Wat is de mogelijke oorzaak?

Opvallend is dat geen bewijs werd gevonden van de belangrijkste hepatitisvirussen A, B, C, D en E. Wat de acute hepatitis veroorzaakt, is dus nog niet duidelijk. Wetenschappers en artsen onderzoeken nu andere mogelijke oorzaken, waaronder COVID-19, virale infecties en milieufactoren.

Volgens ECDC, het European Centre for Disease Prevention and Control, wordt een infectie als meest waarschijnlijk startpunt gezien. Een aantal van de kinderen testte positief op corona en/of adenovirus. Adenovirussen zijn een familie van veel voorkomende virussen die gewoonlijk een reeks milde ziekten veroorzaken. De meeste mensen herstellen zonder complicaties. Er is in elk geval geen link met een coronavaccinatie, want de kinderen met leverfalen waren niet gevaccineerd.

Lees ook: Leverfunctieonderzoek: wat betekenen afwijkende levertests?

Wat zijn de symptomen?

De kinderen die opgenomen werden in het ziekenhuis vertoonden symptomen als geelzucht, diarree, braken en buikpijn. De WHO volgt de situatie op, samen met de gezondheidsdiensten in de betrokken landen, en roept op om mogelijke gevallen onmiddellijk te melden. “Ouders moeten zich geen zorgen maken als hun kind ziek wordt, want de kans is heel groot dat het niet om acute hepatitis gaat, maar als je kind ziek én ook suf is of geel wordt, dan is het wel verstandig om aan de alarmbel te trekken," verduidelijkt Kinderlevertransplantatiechirurg Ruben de Kleine van het Universitair Medisch Centrum in Groningen.  

Bronnen:
hepatitisinfo.nl
vrt.be
nieuwsblad.be
ecdc.europa.eu
who.int
dhnet.be
rtlnieuws.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram