9 musea om met kleine kinderen te doen

gety_uitstap_museum_kind_2023.jpg

dossier

Heel wat ouders met kleine kinderen kiezen in eerste instantie niet voor een bezoek aan een museum. Ze hebben vooral schrik dat het niet kindvriendelijk is of de kids er alles op stelten zouden zetten. Toch zijn er heel wat musea waar kinderen meer dan welkom zijn en waar ze zich volledig kunnen uitleven. Elke Vanhouche van de populaire blog Sunkissed zet voor ons de populairste op een rij.

Museum van natuurwetenschappen in Brussel

Als je kids fan zijn van dieren of dino’s, dan is dit een echte aanrader. Het is niet alleen fijn om naar de dieren te kijken, maar aan de hand van doe-spelletjes en weetjes leren ze ook heel wat over de biodiversiteit. Om de uitstap helemaal af te maken, kom je onderweg ook nog video’s en geluidsfragmenten tegen. Een top-uitstap dus!

Chocolate Nation in Antwerpen

Kom alles te weten over het verhaal van de Belgische chocolade. De verschillende licht- en geluidshows in de gethematiseerde ruimtes maken het extra interactief. De kinderen kunnen doorheen het museum op zoek naar de kleine chocolatier, want in elke ruimte zit er eentje verstopt. Ga samen op chocoladereis en geniet.

Speelgoedmuseum in Mechelen

Welke kids zijn fan van speelgoed? Juist ja, alle kids! Een bezoekje aan het speelgoedmuseum is dan ook een ideale uitstap, want je vindt er speelgoed in overvloed. En ouders, maak je klaar voor een paar uur pure nostalgie. Van een gameboy tot De Troetelbeertjes, je vindt het er allemaal. De kinderen krijgen bij aankomst een ‘toverstaf’ waarmee ze verschillende dingen kunnen activeren.

Museum M in Leuven

In dit museum vind je zowel hedendaagse als oude kunst. Kinderen kunnen zich hier volledig uitleven, want tussen de kunstwerken staan objecten waarmee ze hun gangetje mogen gaan en vind je verschillende doe-opdrachten. Verken samen met de kids het museum aan de hand van het doe-boekje.

https://www.instagram.com/p/CDn9fMmA1Ef/?utm_source=ig_web_copy_link

Bakkerijmuseum in Veurne

Het bakkerijmuseum is een kindvriendelijk museum waar de kinderen een bakworkshop kunnen volgen, wafelijzers en ijsvormen kunnen bewonderen en alles leren over de geschiedenis van het bakken. Het is dus een echt doe-museum waar zowel klein als groot zich kan uitleven. Aan de hand van een zoektocht kunnen jullie samen het museum ontdekken.

https://www.instagram.com/p/CarxPF_qfrE/?utm_source=ig_web_copy_link

Industriemuseum in Gent

Dit museum bevindt zich in een voormalige katoenfabriek. Je komt er alles te weten over de industriële geschiedenis en vindt er verschillende drukpersen, weefgetouwen en andere machines. Op een interactieve manier, want als je het museumspel aankoopt, krijg je een leuk werkboekje met verschillende opdrachten mee. De kids kunnen de geluiden van de machines nabootsen of voelen aan de verschillende stoffen in de expo. Het museumspel is al mogelijk voor kinderen vanaf 18 maanden.

Wereld van Kina Gent

Een natuurmuseum voor groot en klein waar de kids leren hoe het leven zich op aarde ontwikkeld heeft. Ze ontdekken er onder ander hoe je kan eten zonder mond, of koralen dieren of planten zijn en leren alles over voorplanting op kindermaat. Wist je dat ze ook de Tuin van Kina hebben waar je op kinderspeurtocht kan gaan tussen meer dan 1500 planten? Dit kan al met kids vanaf 3 jaar (ps. De tuin bevindt zich wel op een andere locatie).

https://www.instagram.com/p/Cb4aQxsNZ8u/?utm_source=ig_web_copy_link

Red Star Line museum in Antwerpen

Dit museum vertelt het verhaal van miljoenen mensen die een droom hadden. Ze lieten hun geboorteland achter en trokken met de Red Star Line richting Amerika op zoek naar geluk en een nieuw leven. Het kindvriendelijk museum organiseert elke eerste zondag van de maand een familiedag met leuke workshops. Aan de hand van het familiespel kunnen jullie het verhaal volgen van Bessie, een 9-jarig meisje, dat met haar gezin naar Amerika reist. Je krijgt een boekje met verschillende opdrachten en weetjes over de Red Star Line.


MOT in Grimbergen

Het Museum voor Oudere Technieken is een echt doe-museum. De kids mogen er kloppen, muziek maken en kledij passen. Ze leren er onder andere hoe vroeger de was werd gedaan en hoe hout werd bewerkt. Voor kinderen vanaf 3 jaar is er een speurtocht met heel wat leuke doe-opdrachten.

https://www.instagram.com/p/CJD9-2RB-UL/?utm_source=ig_web_copy_link

Meer tips voor trips met kids? Volg Sunkissed op Instagram

Lees ook:
Hoe stimuleer je kinderen om mooi samen te spelen?
Hoe ga je best om met woede-uitbarstingen, huil- en driftbuien bij je kind?
Me-time voor je peuter: Zo creëer je een rustplekje
Taalontwikkeling stimuleren bij je kindje? Enkele tips voor thuis
Hoe wakker je interesse voor boekjes aan bij kinderen?


Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram