12 kindvriendelijke musea in Brussel

dossier

Onze hoofdstad bulkt niet alleen van de toeristische trekpleisters, maar zit ook vol verborgen parels. Ook wat musea betreft. Wij hebben er 12 opgelijst die absoluut een bezoekje waard zijn, voor groot en klein.

1. Het Riolenmuseum

Duik in de riolen van de stad voor een urban safari. Je ontdekt Brussel niet alleen op een heel andere manier, maar leert ook veel over het ongelooflijke beroep van een rioolwerker. Tot 19 juni kan je er trouwens de tentoonstelling over microplastics bewonderen, en als je een onvergetelijke avond met je gezin wil beleven, ga dan op donderdag 3 juni voor een nachtelijk bezoek. Er worden workshops voor kinderen georganiseerd, en kinderen krijgen er een ontdekkingsboekje. Lukt het niet om (voor) die datum langs te komen? Surf dan al eens naar de website om fascinerende verhalen en stadslegendes te beluisteren in podcasts.

https://www.instagram.com/p/CMb2tv8LCKd/?utm_source=ig_web_copy_link

2. Train World

Het treinmuseum is ongetwijfeld een van de mooiste musea van Brussel... Een van de meest recente ook, want het werd pas in 2015 ingehuldigd. De setting is overigens prachtig, met het oude station van Schaarbeek als decor. Een bezoek is niet alleen leerzaam (je ziet de oudst bewaard gebleven stoomlocomotief van België) maar ook entertaining: je gaat van de ene wagon naar de andere voor een echte reis terug in de tijd. Ook de moeite waard is de tentoonstelling ‘Van Peking tot Hankow: een Belgisch avontuur in China’, die op 7 mei van start ging.

https://www.instagram.com/p/COdPt1XKON2/?utm_source=ig_web_copy_link

3. Het Trammuseum

We blijven in het thema van het openbaar vervoer. In het Trammuseum kunnen kinderen huppelen van tram naar tram, doen alsof ze pendelen en via filmpjes ontdekken hoe dat er vroeger aan toe ging. Vergeet niet een ritje te boeken met een oude tram door het Zoniënwoud, eindpunt Tervuren, met kaartjescontroleurs uit ver vervlogen tijden. Een trip doorheen de tijd.

https://www.instagram.com/p/B6A1DLpg3_x/?utm_source=ig_web_copy_link

4. Museum voor Fantastische Kunst

Op een steenworp van het Horta Huis ligt het Museum voor Fantastische Kunst, een locatie met zalen vol voorwerpen, een rariteitenkabinet zeg maar. Daarnaast is er ook een tentoonstelling van min of meer hedendaagse werken. Het Golf Imaginarium, een fantastische 18-holes midgetgolfbaan, is momenteel gesloten wegens Covid, maar opent hopelijk snel weer de deuren. Let wel, het museum kan een beetje griezelig zijn voor de kleintjes, aangezien er onder andere skeletten te vinden zijn, maar voor de stoerdere of oudere kindjes is dit museum zeker een kijkje waard!

https://www.instagram.com/p/B4KnsNxgstH/?utm_source=ig_web_copy_link

5. Stripmuseum Brussel

In het hart van het stadscentrum kunnen jong en oud de wereld van de Belgische stripkunst ontdekken in het Belgisch Stripcentrum, in een gebouw van de sterarchitect van de art nouveau Victor Horta. Het museum heeft ook gedacht aan de jongste bezoekers, aangezien de tekeningen op kinderhoogte op de muren zijn aangebracht. Er zijn ook inleidende stripworkshops voor kinderen vanaf 10 jaar en, goed om te weten, verjaardagsfeestjes in het museum zijn mogelijk vanaf 7 jaar.

https://www.instagram.com/p/CJHCsylDFSx/?utm_source=ig_web_copy_link

6. Het Speelgoedmuseum

Geen idee wie meer enthousiast is om hier binnen te lopen: ouders of kinderen. Jij kan tonen wat jouw favoriete speelgoed was als jij klein was, of dat van oma, en zij weten niet waar eerst kijken. Het Speelgoedmuseum ligt op 10 minuten wandelen van het Stripmuseum, dus ga gerust voor twee vliegen in een klap. In Mechelen heb je trouwens ook een Speelgoedmuseum, mocht dat makkelijker zijn qua locatie.

https://www.instagram.com/p/CNQFT4pgsRh/?utm_source=ig_web_copy_link

7. Het Museum voor Natuurwetenschappen

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, dat zowel ontluikende paleontologen als volwassenen zal aanspreken, is een absolute must visit. De archeologische opgravingstank, waar kinderen zich kunnen uitleven zelf dinosaurusbotten kunnen ontdekken, verdient zelfs een speciale vermelding. Het museum is groot, dus trek voldoende tijd uit voor jullie bezoek!

https://www.instagram.com/p/CJq7IMqHGzu/?utm_source=ig_web_copy_link

8. Choco-Story

Het chocolademuseum is de perfecte plaats voor jonge kinderen, want hun 5 zintuigen worden geprikkeld tijdens het hele bezoek. Trek zeker genoeg tijd uit als je naast de chocoladeworkshop ook nog een rondleiding wil volgen. Zijn je kinderen 8 jaar of ouder, dan kan je ze inschrijven voor de privé-workshops, om samen met jou eigen chocoladetraktaties samen te stellen.

https://www.instagram.com/p/CD88bfcg5DW/?utm_source=ig_web_copy_link

9. Het Kindermuseum

Meer een activiteitencentrum dan een museum, maar zoals de naam al doet vermoeden is het Kindermuseum een absolute topper voor kinderen. Ze kunnen zich volledig uitleven, met onder andere interactieve tentoonstellingen, enthousiaste animatoren, creatieve decors, houten spelletjes en inleefmomenten, om gaandeweg iets bij te leren over zichzelf en de wereld. Het museum is bedoeld voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

https://www.instagram.com/p/CE6Q_L7A0H7/?utm_source=ig_web_copy_link

10. Home Frit’ Home

Na een chocolademuseum en biermuseum kon een Frietmuseum natuurlijk niet ontbreken. Welkom in Home Frit' Home, nog zo'n klein rariteitenkabinet dat je maar al te graag zal bezoeken. Wat je mag verwachten? Meer dan 500 objecten en creaties die jullie het échte verhaal van de friet laten proeven. Geopend op zaterdag- en zondagmiddag.

https://www.instagram.com/p/BxbsQP4DOnw/?utm_source=ig_web_copy_link

11. AutoWorld

Het museum bij uitstek voor kleine autoliefhebbers. De kinderen kunnen plaatsnemen in een ‘echte’ raceauto, op schattenjacht gaan, op een echt kampioenenpodium staan, stripboeken doorbladeren en natuurlijk een miniatuurmodel mee naar huis nemen.

https://www.instagram.com/p/CNpqd9Eluxe/?utm_source=ig_web_copy_link

 12. Het Van Buuren Museum

Om dit art-decojuweel te ontdekken, nemen we je mee naar Ukkel. Liefhebbers van architectuur, binnenhuisarchitectuur en landschapskunst komen hier volledig aan hun trekken. De kamers van dit ongelofelijke huis zijn misschien niet geheel kindvriendelijk – en dan denken we aan rondkruipende baby’s en grijpgrage peuters – maar de tuin van het Van Buuren Museum, met levensgroot doolhof, is dan weer wel een aanrader van klein en groot.

https://www.instagram.com/p/CJKIZvkhNR9/?utm_source=ig_web_copy_link

Het kan zijn dat enkele plaatsen gesloten zijn, of maar beperkt toegankelijk zijn, door de coronamaatregelen. Check zeker de website, en vergeet niet op voorhand te reserveren.

Lees ook:
Buitenspeeltip: 7 leuke speelbossen in Vlaanderen
9 musea om met kleine kinderen te doen
Montessori: 10 sensorische spelideetjes voor peuters en kleuters
7 tips om je tuin om te toveren in een speelparadijs voor je peuter en kleuter


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram