Voorlezen vanaf achtste maand loont

Fotolia_ma-kind-voorlezen-02-05.jpg

nieuws Ouders die hun baby al voor de achtste maand voorlezen, hebben kinderen die hoger scoren op taal. Met 15 maanden zijn er al positieve effecten op de woordenschat. Dat blijkt uit onderzoek van Heleen van den Berg en hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus van de Universiteit Leiden.

Veel ouders geloven niet dat het mogelijk is al aan baby´s voor te lezen en stellen dat uit tot hun kind twee of drie jaar oud is. Van den Berg en Bus vonden dat het programma BoekStart daarin verandering brengt. Dat is een naar Engels voorbeeld vormgegeven programma. Het wordt door gemeenten in samenwerking met bibliotheken en consultatiebureaus uitgevoerd. Onder invloed van het programma gaan meer ouders al vroeg voorlezen en dit stimuleert de taalontwikkeling.
Alle ouders krijgen, als hun baby drie maanden oud is, van de gemeente of consultatiebureau een uitnodiging om een gratis BoekStart-koffertje op te halen bij de lokale vestiging van de bibliotheek. In het koffertje zitten twee boekjes. De baby kan dan meteen gratis lid worden van de bibliotheek. In de bibliotheek is een speciale collectie babyboekjes aanwezig die ouders kunnen lenen.

Van den Berg en Bus laten ook zien dat het belangrijk is BoekStart aan alle nieuwe ouders aan te bieden. Als de baby vaak huilt en snel geïrriteerd is stellen veel ouders voorlezen uit, ook als ze zich van het grote belang van verbale interactie met de baby bewust zijn. Vooral deze baby´s profiteren ervan als hun ouders meedoen met BoekStart.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders van deze temperamentvolle kinderen meer dan andere ouders interesse tonen in BoekStart. Ze zijn op zoek naar tips en trucs om de dagelijkse omgang met hun kind te verbeteren.

Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram