Sterke toename hoofd-halskanker

123-zw-vr-dr-oz-schildklier-170_03.jpg

nieuws Het aantal patiënten met hoofd-halskanker is in de afgelopen tien jaar wereldwijd gestegen. De grootste toename is gezien onder vrouwen, maar recent stijgt ook het aantal jongeren die deze ziekte ontwikkelen. Hoofd-halskanker is nu de op 5 na meest voorkomende kanker in Europa. In België worden jaarlijks 2.500 mensen getroffen door hoofd- en halskanker.

De ziekte komt het meest voor bij mannen van 40 jaar en ouder. De laatste jaren is een aanzienlijke toename van het aantal gevallen onder jongere mensen waargenomen. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 62 jaar voor mannen en 63 jaar voor vrouwen.

De term omvat verschillende soorten kanker. Ze kunnen in twee grote groepen worden onderverdeeld. Tot de eerste groep behoren de kankers van de mondholte, keelholte en het strottenhoofd, goed voor 90% van de kankers. De tweede groep bevat eerder zeldzame tumoren in de neusholte, sinussen en speekselklieren, goed voor 10% van de gevallen. Keelkanker komt het meest frequent voor, zowel bij mannen (36%) als bij vrouwen (35%).

Wat zijn de belangrijkste oorzaken?

• Rokers lopen een veel hoger risico op hoofd- en halskankers dan niet-rokers, maar bij rokers die hun eerste sigaret aansteken net na het ontwaken, is het risico nog groter dan bij andere rokers.

• Ook mannen die meer dan drie glazen alcohol per dag drinken lopen meer kans, net als vrouwen die meer dan twee glazen per dag drinken.

• HPV-virus (humaan papilloma virus): de stijging van het aantal hoofd-halskankers bij jongeren de voorbije jaren wordt in belangrijke mate toegeschreven aan besmetting met het HPV-virus door orale seks. Dat werd recent nog bevestigd door een groot onderzoek van het Henry Ford Hospital in Detroit.

Volgens dat onderzoek is het aantal hoofd-halskankers bij mensen jonger dan 45 jaar tussen 1973 en 2009 met 60% gestegen. Die stijging wordt vooral verklaard door besmetting met het HPV-virus (dat ook baarmoederhalskanker veroorzaakt).

Hoe hoofd- en halskanker herkennen?

Hoofd-halskanker kan effectief worden behandeld als het vroeg wordt vastgesteld. Daarom is het belangrijk dat mensen weten wat de symptomen van deze ziekte zijn.

Als u gedurende drie weken last hebt van een van de volgende klachten moet u uw huisarts contacteren voor verder onderzoek:
• Pijnlijke/gevoelige tong, niet-genezend zweertje, en/of rode of witte slijmvliesafwijkingen in de mond,

• keelpijn, aanhoudende heesheid, pijn en/of moeite met slikken,

• zwelling in de hals, éénzijdig verstopte neus en/of bloederige afscheiding uit de neus.

Laatst bijgewerkt: februari 2020
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram