Kan je lengte je risico op kanker verhogen?

123_kanker_cellen_2021.jpg

dossier Verschillende studies naar kanker hebben aangetoond dat lange mensen een verhoogd risico lopen om bepaalde soorten kanker te krijgen, onder meer darmkankerborstkankernierkanker, een kwaadaardige vorm van huidkanker en leukemie. Het risico stijgt met ongeveer 10 procent voor elke centimeter. 

Uit die onderzoeken blijkt dat het groeiproces daar voor iets tussen zit. Dit proces wordt beïnvloed door iemands genen (die vastliggen), maar ook door beïnvloedbare groeifactoren (zoals insulineachtige groeifactoren, het groeihormoon en geslachtshormonen als oestrogeen en testosteron) die een rol spelen in de baarmoeder en tijdens de kinder- en adolescentiejaren. Deze resultaten kunnen interessant zijn omdat je iemands lengte kan beïnvloeden door de voeding die een baby in de baarmoeder krijgt via de moeder en het voedingspatroon tijdens de ontwikkeling en groei van kind naar volwassene.

Lees ook: Controleer jezelf op huidkanker: waarop moet je letten?

Hogere concentratie van cellen
Leonard Nunney, evolutiebioloog aan de University of California, Riverside testte een nieuwe hypothese in verband met de causale factoren van kanker, namelijk dat lange mensen vatbaarder zijn voor kanker omdat hun lengte cellen toevoegt. Met meer cellen is er meer kans voor dingen om mis te gaan.
Het onderzoek bevestigt het effect van lengte op sommige kankers, maar niet alle kankersoorten blijken zich op dezelfde manier te gedragen. Het risico op vier soorten kanker - pancreas-, slokdarm-, maag- en mondkanker - nam niet toe met de lengte. Een mogelijke reden hiervoor zouden bepaalde omgevingsfactoren kunnen zijn, zegt Nunney.

Andere vormen van kanker, met name huidkanker, vertoonden een dramatisch verhoogd risico voor langere mensen. Het risico op huidkanker kan men verklaren door een specifiek hormoon, namelijk het groeihormoon IGF-1. Langere mensen hebben als volwassene een iets hoger circulerend niveau van dat hormoon, wat een kleine toename kan veroorzaken in de delingssnelheid van sommige cellen, in het bijzonder huidcellen.

Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker

Invloed van leefgewoonten
Toch is het belangrijk om te onthouden dat lang zijn geen nadeel is. Als het gaat om andere ziekten is je grootte vaak een voordeel. Zo hebben lange mensen een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Je kan bovendien niets veranderen aan het aantal cellen dat je hebt. Lang zijn is een factor die je niet kan beïnvloeden. 

Het risico op kanker is trouwens veel minder dramatisch bij lange mensen dan bij rokers: het roken van sigaretten, zelfs matig roken, geeft je acht of negen keer meer kans op longkanker dan wanneer je niet rookt. Veel belangrijker voor je kankerrisico zijn dus je leefgewoonten. Die geven de doorslag en daar kan je wel wat aan doen.

Bronnen:
https://www.thelancet.com
https://www.wcrf.org
https://www.wkof.nl
https://edition.cnn.com

Lees ook: Wat zijn de symptomen van dikkedarmkanker?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram