Oververmoeidheid dreigt door chatten en smsen in slaapkamer

123-meisje-sms-gsm-bed-170_08.jpg

nieuws Twee op de drie tieners liggen ’s avonds laat in bed te sms’en of te chatten. Hoewel jongeren snel kunnen switchen tussen studeren en chatten, verstoort dat onlineverkeer de nachtrust. Junk sleep, zoals dat heet, kan leiden tot oververmoeidheid. Slaapgebrek kan overgevoeligheid voor stress veroorzaken, verminderde weerstand en gedrags- en concentratieproblemen. Dat blijkt uit een studie aan het UZ Antwerpen.

Dit heeft te maken met conditionering. Je bed associeer je met de plek waar je slaapt, maar als tieners elke avond tot diep in de nacht in hun bed met hun smartphone of tablet bezig zijn, verliezen ze die conditionering. Hun bed wordt in plaats van een rustplaats een plek waar ze actief en emotioneel zijn: ze
kijken tv, luisteren muziek, babbelen of troosten een vriendin.

De activatie van de hersenen, zowel cognitief
- ze moeten aandachtig zijn - , als emotioneel - ze moeten betrokken zijn -, verstoort een gezonde overgang van waak naar slaap. Tieners hebben ongeveer negen tot tien uur slaap nodig. Pas vanaf hun achttiende hebben ze genoeg aan acht uur.
Momenteel wordt ook onderzocht of de lichtsterkte van de tablets invloed heeft op de slaapkwaliteit.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram