Oververmoeidheid dreigt door chatten en smsen in slaapkamer

Laatst bijgewerkt: juli 2020
123-meisje-sms-gsm-bed-170_08.jpg

nieuws Twee op de drie tieners liggen ’s avonds laat in bed te sms’en of te chatten. Hoewel jongeren snel kunnen switchen tussen studeren en chatten, verstoort dat onlineverkeer de nachtrust. Junk sleep, zoals dat heet, kan leiden tot oververmoeidheid. Slaapgebrek kan overgevoeligheid voor stress veroorzaken, verminderde weerstand en gedrags- en concentratieproblemen. Dat blijkt uit een studie aan het UZ Antwerpen.

Dit heeft te maken met conditionering. Je bed associeer je met de plek waar je slaapt, maar als tieners elke avond tot diep in de nacht in hun bed met hun smartphone of tablet bezig zijn, verliezen ze die conditionering. Hun bed wordt in plaats van een rustplaats een plek waar ze actief en emotioneel zijn: ze
kijken tv, luisteren muziek, babbelen of troosten een vriendin.

De activatie van de hersenen, zowel cognitief
- ze moeten aandachtig zijn - , als emotioneel - ze moeten betrokken zijn -, verstoort een gezonde overgang van waak naar slaap. Tieners hebben ongeveer negen tot tien uur slaap nodig. Pas vanaf hun achttiende hebben ze genoeg aan acht uur.
Momenteel wordt ook onderzocht of de lichtsterkte van de tablets invloed heeft op de slaapkwaliteit.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram