Leven Facebook-gebruikers langer?

123-comp-gsm-fb-smartph-11-16.jpg

nieuws De gemiddelde Facebook-gebruiker heeft in een jaar twaalf procent minder kans om te overlijden dan iemand die niet op Facebook zit. Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Califonia San Diego en Facebook in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.B

Maar zoals bij veel van dergelijke onderzoeken wordt geen oorzakelijk verband aangetoond. Facebook-gebruikers leven misschien langer, maar er is geen bewijs dat het gebruik van Facebook daarvan de oorzaak is.
De onderzoekers bestudeerde gegevens van 12 miljoen Amerikaanse Facebook-gebruikers die tussen 1945 en 1989 werden geboren Ze vergeleken de Facebook-activiteiten gedurende zes maanden van de personen die nog in leven waren met de activiteiten die personen die reeds overleden waren. De gemiddelde Facebook-gebruiker heeft in één jaar twaalf procent minder kans om te overlijden dan iemand die niet op Facebook zit.
De onderzoekers plaatsen hier echter een belangrijke kanttekening bij: ze kunnen niet uitsluiten dat sociale of economische verschillen tussen de Facebook- en niet-Facebook-gebruikers hieraan ten grondslag liggen. En dus niet het gebruik op zich.

De onderzoekers brachten voor alle Facebook-gebruikers ook hun activiteit op Facebook in kaart (hoeveel vrienden, statusupdates, foto’s, berichten op de ‘Facebook-wall’ en berichten zij ontvingen, aantal uren op Facebook). Hieruit blijkt dat mensen met gemiddelde of grote sociale netwerken doorgaans langer leefden dan de mensen met zeer kleine sociale netwerken. De mensen die veel foto’s plaatsten – wat suggereert dat ze ook face-to-face veel echte sociale contacten hebben – bleken doorgaans ouder te worden. Ook de mensen die de meeste vriendschapsverzoeken inwilligden, leefden doorgaans langer leefden.

Dat suggereert dat ‘populair zijn’ (meer echte en virtuele sociale contacten) resulteert in een langer leven. Maar de onderzoekers zijn voorzichtig. Het kan ook andersom zijn: dat mensen die de kans hebben om langer te leven in de ogen van anderen aantrekkelijker zijn en sociaal populairder zijn.
Volgens de onderzoekers lijkt online interactie gezond te zijn wanneer je het met mate doet en het een aanvulling is op je offline interacties. Wie daarentegen de hele dag Facebookt en offline weinig vrienden heeft, heeft een hogere sterftekans.
Het positieve vervand tussen levensduur en sociale netwerken is al langer bekend, schrijven de onderzoekers. Dit onderzoek lijkt aan te tonen dat dat wellicht ook geldt voor online relaties.

Bronnen:
http://www.pnas.org/content/early/2016/10/25/1605554113.abstract
http://ucsdnews.ucsd.edu/pressrelease/live_long_and_facebook
https://www.scientias.nl/mensen-facebook-account-leven-langer/


Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram