Waarom u beter geen GSM gebruikt in de auto

nieuws Bellen met de GSM in de auto mag dan verboden zijn, weinig Belgen lijken zich veel aan te trekken van dat verbod. 1 op 4 Belgen rijdt en belt dagelijks vanuit de auto met de gsm in de hand. Dat blijkt uit een enquète van het BIVV. Erger nog, 24 % van de bevraagden leest sms’jes terwijl ze rijden en 16 % versturen er.

In totaal gebruikt 53 % van de bestuurders elke dag zijn gsm in de auto, met of zonder handenvrije kit. 55 % van de 30- tot 49-jarigen verklaart rijden en bellen te combineren, tegenover 48 % van de bestuurders jonger dan 30, en 40 % in de leeftijdsgroep vanaf 50 jaar.

Slechts 30 % van de personen die bellen tijdens het rijden beschikt over een handenvrije kit, die ze trouwens niet altijd gebruiken (slechts 61 % van de bezitters van zo’n kit maakt er ook systematisch gebruik van).
26 % van de ondervraagde personen verklaart dat ze nooit of bijna nooit de wagen aan de kant zetten als ze worden opgebeld. 28 % gebruikt de gsm daarentegen enkel als ze voor het rode licht of in de file staan.

2 tot 9 keer meer risico op een ongeval
Uit meerdere studies blijkt dat bellende bestuurders 2 tot 9 keer meer risico op een ongeval lopen dan niet-telefonerende bestuurders. De risico’s van bellen en rijden zijn vergelijkbaar met een alcoholpercentage van 0,8 % in het bloed. Het risico bij gebruik van een handenvrije kit is bijna even groot als wanneer men belt met de gsm in de hand.

Bestuurders die bellen terwijl ze rijden:
• minderen bruusk vaart als ze bellen of zelf gebeld worden;
• vertonen aarzelend en inefficiënt gedrag: de wagen wijkt af van zijn traject en kan zelfs het eigen rijvak verlaten;
• “vergeten” om 4 op de 10 verkeerstekens na te leven;
• weigeren in 1 op de 4 gevallen om voorrang te verlenen;
• hebben sterk de neiging om zwakke weggebruikers te negeren of om zich minstens inefficiënt te gedragen in hun aanwezigheid (bijvoorbeeld optrekken in plaats van remmen om overstekende voetgangers te ontwijken);
• hebben een langere reactietijd nodig (0,3 tot 0,7 seconden meer dan gemiddeld) maar remmen heviger als ze een obstakel tegenkomen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram