Opnieuw vrees voor gevaar GSM

nieuws Volgens een nieuwe studie van Finse onderzoekers kan de straling van mobiele telefoons leiden tot veranderingen in de hersencellen bij mensen. Het is de eerste grootschalige studie waarbij gebruik werd gemaakt van menselijke cellen.
Volgens de onderzoekers zou zelfs geringe straling leiden tot een verhoogde activiteit van diverse eiwitten in menselijke cellen en zou het de bloed-hersenbarrière, die voorkomt dat schadelijke stoffen uit het bloed in de hersenen terecht komen, kunnen beschadigen.
De studie werd uitgevoerd in een laboratoriumsituatie met menselijke cellen en met uiterst gevoelige apparatuur. Vooraleer definitieve uitspraken te kunnen, moet de studie nu worden overgedaan bij levende mensen, zo benadrukken de onderzoekers. Op basis van de huidige resultaten, die alleen maar bepaalde biologische effecten in een labo hebben aangetoond, kunnen ze geen uitspraak doen of GSM nu al dan niet gevaarlijk is.
In diverse landen, ook in België, lopen meerdere onderzoeken naar de mogelijke gezondheidsrisico's van GSM-gebruik. Tot nu toe werd nooit op overtuigende wijze aangetoond dat ze gevaarlijk zijn, maar evenmin dat ze geen risico's inhouden.


Laatst bijgewerkt: april 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram