Campagne tegen hormoonverstorende stoffen

nieuws

Kom op tegen Kanker, Gezinsbond, Bond Beter Leefmilieu en Allergienet roepen de Europese Commissie op om in het belang van het milieu en de volksgezondheid hormoonverstorende chemische stoffen te verbieden.

Hormoonverstorende chemische stoffen (endocrine disrupting chemicals of EDC’s) zijn stoffen die de werking van natuurlijke hormonen en het hormonaal evenwicht in ons lichaam kunnen ontregelen. Uit recent onderzoek blijkt dat elke Europese burger EDC’s in zijn lichaam heeft. Veel producten die we dagelijks gebruiken, bevatten dergelijke stoffen: voedselverpakkingen met plasticfolie en blik, verzorgingsproducten zoals deodorants en cosmetica, luchtverversers, elektronische producten (zoals laptops) en schoonmaak- en ontsmettingsproducten.

Op die manier komen we via zo veel verschillende bronnen in aanraking komen met hormoonverstoorders, het zogenaamde cocktaileffect, dat dit schade kan opleveren voor zowel mens als milieu. EDC’s zijn vooral schadelijk in specifieke fasen van de menselijke ontwikkeling, in het bijzonder wanneer weefsels en organen zich nog aan het vormen zijn. Dat betekent dat ongeboren en jonge kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor de impact ervan, zelfs in kleine doses. Ook pubers zijn extra gevoelig voor deze stoffen.

Het wetenschappelijk onderzoek naar hormoon verstorende stoffen staat nog in de kinderschoenen, maar het wordt volgens de organisaties steeds duidelijker dat EDC’s een rol spelen bij verscheidene hormoongerelateerde ziekten en stoornissen. Ze worden onder meer in verband gebracht met een verminderde vruchtbaarheid bij mannen, een abnormale ontwikkeling van geslachtsorganen (vooral bij jongens), gedragsstoornissen zoals autisme en ADHD, zwaarlijvigheid, diabetes en hormoongevoelige kankers als borstkanker, prostaatkanker en teelbalkanker. EDC’s verstoren ook het hormoonstelsel van dieren in het wild.
De Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Parlement trokken al aan de alarmbel over de gezondheidsrisico’s als gevolg van deze chemische stoffen. Desondanks talmt de Europese Commissie met het reguleren en elimineren van de blootstelling aan EDC’s. Zo heeft ze de deadline van december 2013 voor het vastleggen van criteria voor het identificeren van EDC’s niet gehaald. Onder invloed van intensief lobbywerk door de industrie heeft de Europese Commissie acties tegen hormoonverstorende stoffen ‘on hold’ gezet, maar ze is wel een publieke raadpleging gestart om reacties te verzamelen bij het grote publiek.

Voor Kom op tegen Kanker, Gezinsbond, Bond Beter Leefmilieu en Allergienet is verder uitstel voor de aanpak van EDC’s onaanvaardbaar: “Onze gezondheid en die van toekomstige generaties staat op het spel. Voor de burger is het een unieke kans om een duidelijk signaal te geven dat hij een overheidsbeleid eist dat zorgt voor gezonde en veilige producten.”


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram