Voor jou gelezen op De Standaard

Te weinig Belgen wassen herbruikbaar mondmasker voldoende

Laatst bijgewerkt: augustus 2020
123m_mondmasker_naaien_2020.jpg

nieuws

Net iets meer dan 28 procent van de ondervraagde Belgen geeft aan zijn of haar herbruikbare mondmasker wekelijks te wassen. Dat staat te lezen in de resultaten van de meest recente corona-enquête die de Universiteit van Antwerpen al voor de achttiende keer afnam. Ongeveer 25.000 landgenoten vonden hun weg naar de studie. Net iets minder dan de helft gaf de voorkeur aan een wegwerpmasker. Een kleine meerderheid koos dan weer voor een herbruikbaar exemplaar. Daarvan gaf één op vijf aan het masker na elk gebruik te wassen. Een ander vijfde gaf aan een herbruikbaar masker dagelijks in de wastrommel te gooien. Voor net iets meer dan 17 procent van de ondervraagden wordt dat om de twee dagen. Zo’n tien procent wast twee keer per week. Tot slot liet zes procent weten zijn of haar masker helemaal nooit te wassen.

Volgens de federale richtlijnen wordt een stoffen masker best dagelijks gewassen. Net iets meer dan zestig procent van de ondervraagden wast zijn of haar exemplaar dus te weinig.
Veranderde samenleving
Een ander luik van de studie ging dan weer over de toekomstvisie op het leven na corona. Een kleine minderheid gelooft dat er nooit een vaccin komt en dat de anderhalvemetersamenleving een blijver is. 66 procent van de ondervraagden gelooft wel in de komst van een vaccin, maar vermoedt wel dat de voorbije crisis voor veranderingen in onze samenleving en in ons economische model zal zorgen. Vooral vrouwen blijken daarvan overtuigd. Jonge mannen geloven eerder dat we spoedig weer naar het oude zullen evolueren.

Lees ook: Coronavirus: correct gebruik van een mondmasker

De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram