Wat doen als de koelkast en de diepvriezer uitvallen?

nieuws Ten gevolge van een stroomonderbreking of een ander defect kunnen de koelkast en de diepvriezer uitvallen. De temperatuur van de opgeslagen producten zal dan langzaam oplopen. Hoe hoog de temperatuur wordt, hangt af van de duur van het defect, van de buitentemperatuur en van het aantal keren dat het apparaat wordt geopend. Naarmate de temperatuur stijgt, zullen bacteriën zich steeds sneller gaan ontwikkelen en bestaat de kans dat het product niet meer veilig is om op te eten. Neem geen risico.

Koelkast
• Zodra de temperatuur van producten die snel bederven, zoals vis, vlees en vleeswaren, gevogelte en zuivelproducten, boven de 7°C stijgt, is het verstandig ze meteen te verbruiken. De houdbaarheid van deze producten is vanaf dat moment immers sterk verminderd.
• Stijgt de temperatuur in de koelkast boven de 15°C, dan gooi je best alles weg.
• Dranken zoals water, fruitsap of melk in nog niet geopende flessen of dozen hoeven niet te worden weggegooid.
• Open de deur van het apparaat zo weinig mogelijk tijdens het defect.
• Als de temperatuur te sterk is gestegen, reinig dan grondig de binnenkant van het apparaat alvorens je het opnieuw in gebruik neemt.

Diepvriezer
Zolang de temperatuur onder het vriespunt (0°C) blijft en de producten niet ontdooien, mogen ze zonder probleem in de diepvriezer blijven. In een goed geïsoleerde diepvriezer die niet wordt geopend, blijft de temperatuur over het algemeen tot 24 uur na het uitvallen van de stroom onder 0°C.

• Stijgt de temperatuur boven het vriespunt maar blijft ze onder 4°C dan zijn de producten nog ongeveer 3 dagen houdbaar in een goed werkende koelkast (2 tot maximum 7°C). Opnieuw invriezen is af te raden.
• Tussen 4 en 10°C beginnen micro-organismen zich opnieuw sneller te vermenigvuldigen. De voedingsproducten zijn vanaf dat moment niet lang meer houdbaar en worden dan best meteen bereid (door en door verhitten is nodig). De houdbaarheid blijft beperkt tot 1 dag in een goed werkende koelkast.
• Stijgt de temperatuur in de diepvriezer boven de 10°C, dan gooi je best alles weg.
• Open de deur van het apparaat zo weinig mogelijk tijdens het defect.
• Als de temperatuur te sterk is gestegen, reinig dan grondig de binnenkant van het apparaat alvorens je het opnieuw in gebruik neemt.

bron: Nice

Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram