Heeft huishoudelijk werk een positieve impact op onze mentale gezondheid?

unspl-m-huiswerk-12-5-21.jpg

nieuws Opruimen, afstoffen, strijken, wassen, afwassen, koken, schoonmaken, boodschappen doen… Huishoudelijk werk kan best wel wat lichamelijke inspanning vragen. Maar hebben deze taken ook een positieve impact op onze mentale gezondheid? 


Naast sport en fysieke activiteiten dragen huishoudelijke taken bij tot de totale hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging. Zo hebben ze een weliswaar bescheiden maar alleszins positief effect op de cardiovasculaire en metabole gezondheid. Aangezien lichamelijke fitheid een belangrijke parameter is voor de gezondheid van de hersenen, zou je dus kunnen stellen dat ook huishoudelijk werk een cruciaal element is in de preventie van cognitieve achteruitgang. Maar is dat effect ook aantoonbaar?
Huishoudelijk werk als breintraining
Een Canadees team (Rotman Research Institute) heeft de invloed van door huishoudelijke taken geïnduceerde lichamelijke activiteit op het hersenvolume en de cognitie bestudeerd. Senioren en bejaarden zonder cognitieve stoornissen werden getest om hun algemene gezondheid en hun cognitieve vermogens (geheugen, aandacht, redeneersnelheid...) te evalueren. Met medische beeldvorming werd hun hersenstructuur onderzocht, meer bepaald het totale hersenvolume en het volume van de grijze stof, die instaat voor het verwerken van informatie.  

Op die manier konden de onderzoekers vaststellen dat huishoudelijke taken effectief gelinkt zijn met een groter hersenvolume, met name wat de grijze stof betreft, en vooral die van de hippocampus en de frontale kwab. Deze twee gebieden spelen een belangrijke rol bij cognitie. 
Fysieke en mentale training
De wetenschappers onderzochten niet hóe dat precies te verklaren valt, maar hebben wel enkele hypotheses. Naast het feit dat eerder al een verband bleek tussen de cardiometabolische gezondheid, die door lichaamsbeweging wordt beïnvloed, en de gezondheid van de hersenen, kan het bijvoorbeeld ook zijn dat de mentale training een rol speelt. Het huishouden regelen vergt namelijk ook wat plannen en organiseren, en van gepuzzel is geweten dat het ons mentaal fit houdt.

Lees ook: Wat gebeurt er met je hersenen als je te weinig slaapt?

bron: BMC Geriatrics (https://bmcgeriatr.biomedcentral.com)

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram