Correct bewaren van gekoelde voedingswaren

nieuws Voor alle gekoeld te bewaren levensmiddelen, ook de niet voorverpakte waren (bv. vers vlees en vleeswaren), geldt dat hoe dichter de bewaartemperatuur de nul nadert, hoe beter. Sommige bacteriën (zoals Listeria) kunnen zich ook ontwikkelen bij koelkasttemperaturen, zij het tegen een lager tempo.
• Een goede temperatuursbeheersing is pas mogelijk wanneer u de temperatuur kunt controleren. Plaats hiervoor een thermometer in een glas water in het bovenste, warmste deel van de koelkast.
• Plaats geen warme gerechten in de koelkast, maar koel ze eerst in een koudwaterbad.
• Levensmiddelen met de kortste houdbaarheid moeten eerst worden gegeten. Respecteer ook het FIFO principe (first in-first out) voor verse producten waar geen houdbaarheid op staat zoals verse groenten: hetgeen eerst wordt gekocht moet ook eerst worden gegeten.
• Tijdens het bewaren moet men zogeheten kruisbesmetting voorkomen. Het gevaar van kruisbesmetting ontstaat wanneer risicoproducten (zoals rauw vlees of vleessap) in contact komen met andere levensmiddelen die niet meer worden verwarmd alvorens ze worden gegeten. Zorg er dus voor dat er bv. geen levensmiddelen onafgedekt in de koelkast geplaatst worden en houd rauwe producten gescheiden van bereide waren.

Lees ook: Koelbewust bewaren


Laatst bijgewerkt: augustus 2006

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram