Lasertherapie tegen psoriasis en vitiligo

nieuws Psoriasis en vitiligo zijn twee vrij ernstige en vooral erg vervelende huidaandoeningen. Eén van de meest effectieve behandelingen vandaag is lichttherapie met ultraviolette stralen. Nadeel is evenwel dat dit op termijn zou kunnen leiden tot huidkanker.

Op een recent congres van de American Academy of Dermatologists werden de eerste hoopvolle resultaten van een lasertherapie voorgesteld die wel de voordelen maar niet de nadelen van de lichttherapie heeft. De geteste excimerlaser werkt met zeer geconcentreerde UVB-straling waardoor een minder lange blootstelling aan de UV-stralen nodig is en ook gemakkelijker alleen de aangetaste lichaamsdelen kunnen worden bestraald. In het geval van psoriasis werd een betekenisvolle verbetering vastgesteld na een behandeling met 9 sessies gedurende drie weken. Bij vitiligo - waar de gewone behandeling met kunstmatig UVB-licht weinig resultaten oplevert - werden met de laser bij meer dan de helft van de patiënten een gehele of gedeeltelijke repigmentatie vastgesteld na twee weken behandeling.

Volgens de onderzoekers zijn de eerste resultaten zeer positief, maar dienen er nog meer studies te worden verricht voor deze therapie op grote schaal kan worden toegepast.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram