Keizersnede nog maar zelden nodig bij herpes

nieuws Wie gaat bevallen maar een uitbraak heeft van genitale herpes kan voortaan gewoon gaan bevallen. Dit is althans de nieuwe richtlijn van het Nederlandse kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO. Dit naar aanleiding van onderzoek van een werkgroep van deskundigen.
Naar schatting 10% van de zwangeren is draagster van dit herpesvirus. De onderzoekers stellen dat de kans op ziekte bij de zuigeling bij actieve herpes heel klein is. Om één geval van ziekte bij de zuigeling te voorkomen zijn ongeveer 1500 ingrepen nodig. Wel wordt, wanneer ten tijde van de bevalling er bij moeder blaasjes aanwezig zijn, geadviseerd om 1-2 dagen na de bevalling bij de zuigeling materiaal af te nemen voor kweken. Bij moeders met herpes die tijdens de bevalling geen verschijnselen hebben, is dit niet nodig. Alleen bij een nieuwe besmetting met herpes genitalis rond het tijdstip van de bevalling wordt een keizersnede nog aanbevolen.

Lees ook: Herpes Genitalis

Lees ook: Zwangerschap en infectieziekten

bron: Soa Bulletin

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram