Teken verwijder je niet met water en zeep

nieuws Tegenwoordig circuleren op internet - o.a. Faceboook – foutieve berichten met zogenaamde instructies over het verwijderen van teken met behulp van water en zeep. Die methode wordt ten stelligste afgeraden omdat het de kans verhoogt dat ziekteverwekkende microben opgenomen worden. Verwijder een teek steeds zo snel mogelijk met een puntig pincet of met een andere tekenverwijderaar (tang, lasso, lepel, kaartje etc.).

• Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast, bij voorkeur met een puntige pincet of speciale tekenverwijderaar (te koop in de apotheek of de buitensportwinkel). Als u geen pincet of tekentang heeft, probeer dan de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast te houden tijdens het verwijderen.

• Trek de teek er langzaam uit, zonder te draaien. Let op dat u de teek hierbij niet fijnknijpt. Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.

• Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of jodium.

• Wat u zeker niet mag doen:
- de teek verbranden met bv. een sigaret
- de teek proberen te verdoven of te doden met alcohol, jodium, azijn, nagellak enz. voordat u de teek verwijdert.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram